Gettó

Elrejtett zsidó kegytárgyak bukkantak elő

A második világháború idejéből származó értékes személyes tárgyakat találtak az észak-csehországi Terezínben, ahol a nácik a háború alatt koncentrációs tábort működtettek.

2014.12.13 15:15MTI
A tfilin (fotó: http://ghettospuren.de)

A rendkívül értékes pergamentekercsre, cipőkre, fényképekre, névjegykártyára és néhány más tárgyra egy épület tetőszerkezetének javításakor találtak rá. Levéltári dokumentumok szerint az épületben 1942 és 1945 között zsidó rabok voltak elszállásolva, s a tető alatt elrejtett tárgyak az ő tulajdonukat képezték.

"A terezíni házak nagy valószínűséggel még számos értékes emléket rejtegetnek számunkra a világháború alatt ott működő zsidó gettó idejéből" - nyilatkozta újságíróknak Uta Fischer, a Terezín barátai és támogatói nevű német társulatból, amely a terezíni gettó emlékeit kutatja a kisvárosban. A Terezínben talált különböző emlékeket a társulat a www.ghettospuren.de honlapon teszi közzé.

Kutatók szerint a talált tárgyak közül kiemelendő a tfilin, amelyet a zsidók hétköznapi reggeli imáik közben használnak. A kis fekete dobozba zárt pergamentekercsen kézzel írt idézetek vannak Mózes ötödik könyvéből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.