Pro Cultura Hungarica díj

Vezető pekingi zenepedagógust díjaztak a Kodály-módszer népszerűsítéséért

Kodály Zoltán születésének 132. évfordulójához kapcsolódva, a Kodály-módszer népszerűsítéséért végzett áldozatos munkájáért a Pro Cultura Hungarica díjat vehette át Kao Csien-csin asszony, a Kínai Központi Zeneakadémia zenei nevelés tanszékének vezetője pénteken Pekingben, a magyar kulturális intézetben.

2014.12.13 03:30MTI

Az intézet helyisége zsúfolásig megtelt, mert diákok generációi jöttek el tisztelt tanáruk és vezetőjük köszöntésére. A közönséget nagyobb részt három különböző korosztályt képviselő kórusok tagjai alkották, s valamennyien bizonyították is tudásukat, még egy magyar népdalt is előadtak.

Mint mondták, nem kis részben Kao asszony jóvoltából valamennyien tudják, ki Kodály Zoltán, mi a Kodály-módszer és hogy hol van Magyarország.

Az ott lévők közül csaknem tízen, immár oktatók, olyanok voltak, akik legalább egy-két évet már eltöltöttek Magyarországon, többnyire Kecskeméten, a Kodály Intézetben.

Kao Csien-csinről elhangzott, hogy a Sanghaji Zeneakadémián végzett, ahol tanulmányai során a nyugati zenetörténelemre szakosodott. 1988-ban a Kínai Központi Zeneakadémia zenei neveléssel foglalkozó kutatócsoportjának vezetője lett.

MTI/Trebitsch Péter

Tanszékén öt éves alapozó oktatás keretében többek között a Kodály-módszeren alapuló oktatást alkalmaznak. Számos magyar zenepedagógiai munkát fordított kínaira, illetve szerkesztett, nagy figyelemmel tanulmányozta és terjesztette a Kodály-módszert.

A díjat Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adományozta Kao Csien-csinnek még az év elején, most pedig Szilas Cecília pekingi nagykövet adta át a kitüntetettnek. Az eseményen jelen volt és méltatta Kao asszony munkásságát Ting Vej kulturális miniszterhelyettes és Vang Ce-Csao, a kínai konzervatórium rektora.

A kitüntetettet üdvözölte Szőcs Géza kormánybiztos is, aki - mint fogalmazott - egy kultúrdiplomáciai misszió keretében tartózkodik a kínai fővárosban. Az esemény házigazdája Buslig Szonja Andrea volt, a kulturális intézet igazgatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.