Egyetlen esztendő történetét dolgozza fel

A várnai hadjáratról szól Bán Mór Hunyadi-sorozatának 7. kötete

A Hunyadi János élettörténetét feldolgozó regénysorozat hetedik kötete egyetlen esztendő, 1444 történéseire koncentrál, így sokkal sűrűbb és feszesebb lett mint az előző részek.

2014.12.12 01:30MTI

Pénteken mutatják be Bán Mór Hunyadi-sorozatának hetedik kötetét a budapesti Alexandra Pódiumon. A félhold tündöklése című regény Hunyadi János sorsdöntő várnai hadjáratát állítja a cselekmény középpontjába.

A Hunyadi János élettörténetét feldolgozó regénysorozat hetedik kötete egyetlen esztendő, 1444 történéseire koncentrál, így sokkal sűrűbb és feszesebb lett mint az előző részek - mondta el a könyvről az MTI-nek Bán János, aki Bán Mór álnév alatt írja a Hunyadi-sorozatot.

Az író elmondása szerint 1444 olyan sorsdöntő év volt, amikor megváltozhatott volna Európa sorsa. A Magyar Királyságot nyugati szövetségesei feltüzelték a törökök ellen, azonban csalárdságuk miatt elbukott a várnai keresztes hadjárat, amely magával hozta az oszmán uralom megszilárdulását a Balkán-félszigeten.

A történelmi hűségre minden részletében törekvő regény a hadjárat előzményeit és drámai eseménytörténet egy krimi izgalmával igyekszik feldolgozni - magyarázta Bán János.

Az író szerint a sorozat hetedik részére sem változott jelentősen a kezdetektől kitűzött cél: olyan izgalmas, befogadható, de mégis rengeteg információval szolgáló regényfolyamot írni, amely hűen mutatja be a kevéssé ismert és a magyar történelem későbbi alakulásának szempontjából is sorsdöntő 15. századot.

Bán János elmondta azt is, hogy fontosnak tartja a regényeken keresztül érzékeltetni olvasóival a történelem ismétlődését, hiszen Magyarország mai vezetőinek ugyanazoknak a dilemmákkal, problémákkal és konfliktusokkal kell szembenézniük, mint a 15. századi elődeiknek.

A regénysorozat szerzője kitért arra is, hogy a korábbi részekkel ellentétben - amikor Hunyadi János ifjúkorára vonatkozó forráshiány miatt sok mindent az írói fantáziának kellett kipótolnia - a legújabb regény már a magyar, lengyel és török történetírók műveiben is jól dokumentált történelmi eseményeket vesz alapul.

Bán János elmondása szerint ez korántsem korlátozta írói szabadságában: a számtalan történelmi karakter és esemény regényes feldolgozása önmagában is rendkívül izgalmas feladatot jelentett számára. Az író saját bevallása szerint arra a legbüszkébb, hogy a tízkötetesre tervezett regénysorozattal hozzájárulhatott a magyar történelmi regény újból népszerűvé válásához. Az első kötetből már a 10. kiadás készül, az újabb részek is folyamatos utánnyomás alatt állnak, mondta el.

Bán János a magyar történelmi regény hagyományait megteremtő klasszikusokhoz - köztük Gárdonyi Géza, Jókai Mór és Mikszáth Kálmán műveihez - való viszonyáról elmondta, hogy mindenképpen szeretné tovább vinni azok történelemhez való hozzáállását.

Ugyanakkor a Hunyadi-sorozat nem romantikus vagy ifjúsági regényekből áll, sokkal inkább "korhatáros" művekből, amelyekből nem marad ki a szexualitás, az erőszak és brutalitás ábrázolása sem. Ilyen értelemben Bán János inkább "filmszerűnek" nevezte a regénysorozatot. 2012 őszén került napvilágra hír, amely szerint kanadai-magyar koprodukcióban készül mozifilm Hunyadi János életéről a Bán Mór-regények alapján.

Az író elmondása szerint a film forgatókönyvén most végzik az utolsó csiszolásokat. A film az író reményei szerint az 1968-as Egri csillagok hagyományát vinné tovább, és mai színvonalon, látványos formában - számítógépes trükkökkel és statiszták százaival - mutatná be Hunyadi János életútját.

A héten már a boltokba került, A félhold tündöklése című regényt pénteken este mutatják be az Alexandra Pódiumon, ahol a szerzővel a könyv szerkesztője, Békési József beszélget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.