Eurovíziós Dalfesztivál

A Dal tíz elődöntőse már ismert

"Az ötödik zsűritag a közönség lesz, a nézők egy új mobilalkalmazás segítségével pontozhatnak a produkciókra."

2014.12.09 07:24MTI
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Bemutatták A Dal 2015 első tíz elődöntős produkcióját hétfőn a budapesti Akvárium Klubban.

A versenybe jelentkezők közül a tíztagú előzsűri 30 dalt választott ki, ezek vesznek részt az Eurovíziós Dalfesztivál január 24-én az M1-en induló magyar előválogató show-jában - hangzott el az MTV Zrt. és az MTVA rendezvényén.

Az első tíz elődöntős: Szécsi Saci és Böbe (a dal címe Our Time; szerzők: az előadók és Fodor Máriusz), Tóth Vera (Gyémánt; Hrutka Róbert), Csemer Boggie (Wars For Nothing; Sebestyén Áron és Bori Sára Heléne), Bogi - Dallos-Nyers Boglárka - (World of Violence; Tóth G. Zoltán, Halász Péter), a Spoon (Keep Marching On; Geoge Németh, Ida Wardahl, Erik Fijeld), Farkas Jenser Balázs (Liar; Péter Bence, Kozma Kata, Farkas Jenser Balázs), az MDC (Maniac; Fehér Attila, Lapis Botond László, Kasai Jnoffin), Péter Barbie (Listen to the Universe; Tóth G. Zoltán, Halász Péter), a Karmapolis (The Time Is Now; Kenyeres András, Szipszer Szabolcs, Lipi Gábor) és a Chances (The Night; Kosztyu János, Orbán Ferenc).

Az idei dalválasztó műsorsorozat zsűrijében Rúzsa Magdi énekesnő, Csiszár Jenő, az MTVA program-főtanácsadója, valamint Rákay Philip, az MTV Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese mellett Pierrot (Marosi Z. Tamás) EMeRTon-díjas zeneszerző, előadó, dalszövegíró, producer szerepel.

Rákay Philip a zsűri elnöke elmondta, az ötödik zsűritag a közönség lesz, a nézők egy új mobilalkalmazás segítségével pontozhatnak a produkciókra.

"A korábbinál is fontosabb szerep jut a közönségnek, hiszen a néző lesz az ötödik zsűritag. A műsorhoz új, a mai trendeknek megfelelő alkalmazás készült. A tavalyi adások alkalmazását több mint 23 ezren használták. A 2015-ös, ingyenesen letölthető applikációban újdonság többek között, hogy a felhasználók a friss hírek mellett nemcsak az élő adást követhetik nyomon, hanem valós időben szavazhatnak kedvenceikre, 1-től 10 pontig. Ezeket összesítik, átlagolják, és hozzáadják a négy zsűritag pontjaihoz" - fejtette ki Rákay Philip.

A Dal 2015-re 351 pályamű érkezett. A döntő február 28-án lesz, akkor derül ki, melyik dal és előadó képviseli Magyarországot a 2015-es Eurovíziós Dalfesztiválon május 19. és 23. között Bécsben.

A további 20 elődöntős kilétét két etapban, december 10-én, szerdán és 12-én, pénteken ismertetik a Petőfi Rádió Talpra magyar! című műsorában, 7 és 12 óra között.

Január 24-én, 31-én és február 7-én szombaton tíz-tíz dal hangzik el a három elődöntőben, öten a zsűri pontjai alapján jutnak tovább adásonként, a hatodik továbbjutóról pedig ismét a nézők döntenek, vagy a mobilalkalmazás, vagy SMS segítségével. A két középdöntő február 14-én és 21-én lesz, onnan nyolc dal jut a február 28-ai döntőbe.

Rúzsa Magdi elmondta, hogy jövőre nagyon sok friss új arcot fog látni és hallani a közönség A Dalban. Csiszár Jenő úgy fogalmazott, hogy a 30 elődöntős a saját stílusában nemzetközi színvonalat képvisel. Pierrot, aki korábban már volt zsűritag egy tévés tehetségkutatóban, azt mondta: a legfőbb különbség az, hogy A Dalban világos a cél.

A Dal 2015 hétfőn bemutatkozott tíz elődöntőse között van Tóth Vera, Magyarország egyik legnépszerűbb énekesnője, aki eddig négy sikeres stúdióalbumot készített. Benne volt A Dal 2014 magyar nemzeti zsűrijében is, tehát pontozott a koppenhágai produkciókra.

"Úgy érzem, elég sokoldalú énekes vagyok, mindenbe belekóstolok, de keresem az utam. Valójában a lírai alkatot érzem leginkább sajátomnak. Hrutka Robival dolgoztam már együtt, a most írt dalában megtaláltam magam" - mondta az MTI-nek. A dalszerző hozzátette: a Gyémánt című számot kifejezetten Tóth Verának írta, felhasználta a szöveghez az énekesnő gondolatait.

Szintén bekerült a 30-ba a közelmúltban második korongjával (All Is One Is All) jelentkezett Csemer Boglárka "Boggie", a fiatal dzsesszénekes-generáció rendkívül tehetséges tagja, akinek Parfüm című dala klipjét több mint 30 millióan látták eddig világszerte.

"A legfőbb kihívás az, hogy Magyarországon nincs még egy műsor, ahol a saját dalodat ilyen széles közönségnek meg tudod mutatni, a tévés szereplésben még nincs nagy rutinom. A Wars For Nothing című dal szerepel az új lemezemen is" - jegyezte meg Boggie, aki nemrég New Yorkban járt, ahol a Parfüm című daláról, annak társadalmi vonatkozásairól tartott sikeres előadást és koncertet a Hofstra Egyetem diákjai előtt.

A tavaly a We All című számmal egészen a legjobb négyig jutó, még mindig csak 17 éves Dallos-Nyers Boglárka, azaz Bogi már harmadszor próbálkozik A Dalban. Szintén indultak tavaly és idén is elődöntősök a Szécsi nővérek, Saci és Böbe, az egyik kereskedelmi televízió aktuális tehetségkutató műsorában tűnt fel a Spoon együttes, Péter Barbie Zorán és Dés László vokalistája.

A jövő évi, 60. Eurovíziós Dalfesztivált 2015 májusában azért rendezheti Ausztria, mert idén a koppenhágai versenyen Conchita Wurst osztrák énekes győzött Rise Like a Phoenix című dalával. Magyarországot Kállay-Saunders András, A Dal 2014 győztese képviselte, és az előkelő 5. helyen végzett Running című dalával.

A fesztivált az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) 1956 óta rendezi meg, a Magyar Televízió pedig kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta közvetíti. Az Eurovíziós Dalfesztivál korábbi indulói közül sokan világsztárra váltak, köztük a svéd ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John, a Shadows, az izraeli Ofra Haza vagy az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.