20 séf 100 recept

Magyar sztárszakácsok fogásai egy kötetben

A könyvben Kalla Kálmántól a pannonhalmi Viator séfjéig, Gyurik Gáborig húsz magyar szakács vall életéről és a főzésről alkotott nézeteiről, emellett mindegyikük megadja öt receptjét is.

2014.12.05 04:30MTI

Többek között Bíró Lajos, Horváth József Ráspi, Kalla Kálmán, Segal Viktor és Széll Tamás alakját és kedvenc fogásait ismerhetik meg az olvasók a Magyar Konyha Kiadó gondozásában megjelent, 20 séf 100 recept - Nem csak ínyenceknek című kötetből.

Az első magyar szakács, akinek a nevét ismerjük, a 13. században Kölkeden élt Gunya - idézte fel a könyv csütörtöki budapesti bemutatóján Vinkó József, a Magyar Konyha magazin főszerkesztője, a kötet egyik szerzője. Mint hozzátette, ma már általában azoknak a séfeknek a neve marad fenn, akik szakácskönyvet írnak, a kiválasztott húsz szakácsból pedig csak ötnek jelent meg eddig saját kötete.

Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke hozzátette: a könyvben Kalla Kálmántól a pannonhalmi Viator séfjéig, Gyurik Gáborig húsz magyar szakács vall életéről és a főzésről alkotott nézeteiről, és mindegyikük megadja öt receptjét is.

MTI Fotó: Soós Lajos

Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke (j7) és Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője (j) a szakácsokkal a Magyar Konyha Kiadó gondozásában megjelent, 20 séf 100 recept - Nem csak ínyenceknek című kötet bemutatóján Budapesten, a Gerbeaud Kávéház Arany szalonjában 2014. december 4-én.

A Magyar Konyha magazin öt évvel ezelőtti újraindulása óta a magyar konyha forradalmi változásokat élt meg: három budapesti étterem Michelin-csillagot kapott, egy magyar séf bejutott a legrangosabb szakácsversenyként számon tartott Bocuse d'Or döntőjébe, amelyet 2016-ban Magyarország rendezhet meg. Felnőtt egy új nemzedék: a mai mesterek nem titkolják egymás és a vendégek előtt receptjeiket, hanem bátorítják egymást, így egy teljesen új világnézet jelenik meg a könyvben, illetve a magazin lapjain - hangsúlyozta.

Lévai Anikó az MTI-nek elmondta: az elmúlt öt évben igyekeztek színvonalas, akár irodalmi igényű írásokkal, kiváló fotókkal megtölteni az újságot, amely egyszerre kíván informálni, tanítani és szórakoztatni.

A magazin természetesen sokkal több - nem csak magyar - séfről írt, de a kötetbe kiválasztott húsz szakács volt az, akikkel a legbensőségesebb kapcsolat alakult ki, ők segítették leginkább a szerkesztőség munkáját. Emellett ugyanakkor mindannyian a magyar gasztronómia "zászlóshajói" közé tartoznak, többen közülük Michelin-csillagos éttermet visznek Budapesten - jegyezte meg, hozzátéve: az általuk adott receptek között vannak egyszerű ételek, szezonális fogások, előételek, levesek, főételek és desszertek egyaránt.

"Náluk mindig az az érzésem, hogy nemcsak ételt kapunk, hanem egy életérzést; remélem, ez a könyvön keresztül minél több magyar család életébe is beköltözhet" - szólt a kötetről Lévai Anikó.

A fotókkal gazdagon illusztrált, 300 oldalas kiadványban Bicsár Attila (Alabárdos), Bíró Lajos (Bock Bisztró, Kisbíró), Csapody Balázs és Jahni László (Kistücsök), Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd (Anyukám mondta), Amrein Csaba (Villa Medici), Gianni Annoni (Trattoria Pomo d'Oro), Győrffy Árpád (Arany Kaviár), Gyurik Gábor (Viator), Horváth Gábor (Gusteau), Horváth József (Ráspi), Horváth Szilveszter (La Maréda), Kalla Kálmán, Litauszki Zsolt (Baltazár), Rosenstein Tibor (Rosenstein), Ruprecht László, Sárközi Ákos (Borkonyha), Schreiner Gábor (Nobu), Segal Viktor, Széll Tamás (Onyx) és Szulló Szabina (Onyx) életébe és szakmai titkaiba nyerhetnek bepillantást az olvasók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.