Ajándék

A mi Esterházy Madonnánk díszíti Milánót karácsonykor

Milánó önkormányzata minden évben egy híres festményt állít ki a karácsonyi ünnepek időszakában, amelyet a milánóiak ingyen láthatnak. Az idei "karácsonyi ajándék" a Raffaello Sanzio festette Esterházy Madonna, amely a budapesti Szépművészeti Múzeumból érkezett Milánóba.

2014.12.03 20:30MTI
Forrás: Wikipédia

Az 1508 körül készült kis méretű táblakép szerdától látható a milánói önkormányzati hivatalként működő Palazzo Marino palota kiállítótermeiben január 11-ig.

Milánó városa a harmadik karácsonyon kedveskedik azzal a műkedvelő lakosságnak, hogy különböző múzeumokból kölcsönkért műalkotásokat mutat be. Tavaly a szintén Raffaello festette Folignói Madonna hagyta el első alkalommal a vatikáni képtárat, és Milánóban 240 ezren voltak rá kíváncsiak.

Az idén az Esterházy Madonnára esett a választás, amelyet Stefano Zuffi olasz művészettörténész gondozásában állítottak ki. A festményen középen Mária látható, ölében a gyermek Jézussal, amint a mellettük álló Keresztelő Szent János felé nyúl.

A budapesti Szépművészeti Múzeumból érkezett festményt két másik alkotással együtt mutatják be: Leonardo da Vinci Sziklás Madonna című festményének első másolatával, amelyet a 16. század elején Francesco Melzi festett, valamint a milánói Leonardo-tanítvány, Giovanni Antonio Boltraffio festette Madonna gyermekkel című képpel. Mindkét kép először hagyta el az őket őrző milánói gyűjteményeket.

Az Esterházy Madonna olaszországi bemutatásáról író olasz sajtó szerint ez a Raffaello kép "talán nem a leghíresebb, de a legkalandosabb történetű". A milanói lapok sem feledkeztek el megemlíteni az Esterházy Madonna 1983-as elrablását a Szépművészeti Múzeumból, hangsúlyozva, hogy a képet 1984 januárjában a görögországi Panagia Tripiti kolostor kertjében elásva az olasz csendőrség találta meg.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.