Könyvajánló

Itt az év legfontosabb sci-fi megjelenése

Megérkezett "A periféria" a cyberpunk atyjától, William Gibsontól. A kötet alig négy hete jelent meg világszerte, és mindenhol elsöprő kritikai sikert arat.

2014.12.01 06:30ma.hu

A periféria látványos, éles vonalakkal felrajzolt vízió a távoli jövőről, amiben egyaránt megtalálható a Neurománc mindent felforgató eredetisége és az Árnyvilág szellemes érettsége. Egyszerűen briliáns.” - Cory Doctorow

A Neurománc írója közel 15 év után tért most vissza a hagyományosabb sci-fi világába, és elképesztő víziót tár az olvasó elé a közeljövőről, legyen szó technológiai fejlődésről, a hétköznapi életről, vagy a bolygót és ezzel az egész emberiséget fenyegető veszélyekről. A periféria alighanem az év legfontosabb sci-fi megjelenése; nagy múltú szerzője meghatározta az előző három évtized tudományos-fantasztikus trendjeit, és úgy tűnik még 66 évesen is bizonyítja, hogy korunk nagy gondolkodója.

William Gibson a kortárs sci-fi egyik legnagyobb alakja. Az 1980-as éveket a cyberpunk irányzat alapköveit lefektető Sprawl-trilógiával (1984: Neurománc, 1986: Számláló nullára, 1988: Mona Lisa Overdrive) tette műfajtörténeti szempontból megkerülhetetlenné. A Neurománc volt az első regény, ami a Hugo-, Nebula- és Philip K. Dick-díjakat egyaránt megkapta. Ezt követően még két trilógiát írt, ezek pedig jelezték, hogy nem csak egyszer volt képes maradandót alkotni. A periféria a legújabb regénye.

Rövid tartalom

Flynne Fisher az országút szélén tengeti életét a közeljövő Amerikájában, ahol az illegális drogfőzésen kívül már alig akad munka. Korábban sokat keresett harci felderítőként egy online shooterben, de ezekről a játékokról le kellett mondania. Mégis egy brutális gyilkosság szemtanúja lesz, amikor kivételesen helyettesíti a bátyját virtuális biztonsági őrként.

Wilf Netherton a hivatása szerint jelentős befolyással rendelkező publicista, aki az egyik ügyfele testvérének haláláról értesül egy olyan társadalomban, ahol belenyúlni a múltba csupán egy hobbi a sok közül. Hetven évvel később, egy lassú apokalipszist elszenvedő Londonban él, ahol a dolgok egyelőre még bíztatóak a vagyonosok számára. Igaz, a szegények legtöbbje már nem él.

Flynne és Wilf találkozni fognak egymással. Időutazással, szellemekkel, harci drónokkal, bérgyilkos robotokkal és kleptokratákkal teli történetük során a nő világa teljesen és visszavonhatatlanul meg fog változni, a férfié pedig szembesül azzal, hogy a múltat átírni rendkívül veszélyes.

Forrás: Agave kiadó


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.