A régi magyar sikerek nyomában

Róza - Lengyel Menyhért vígjátéka a Karinthy Színházban

A darab története szerint az elszegényedett polgárlány, Verőczy Giza, a kis színésznő, házasságon kívüli gyereket szül. A gyereket környezetétől elzárva, titokban neveli egy vidéki asszonyság, Török Róza (Róza néni, Róza) Rákosszentmihályon. Színre lép egy jó parti, a dúsgazdag Öreg Ráber naiv fia, Ráber Aladár...

2014.11.30 05:30MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

A Róza című darabot, Lengyel Menyhért-vígjátékát mutatják be december 5-én a Karinthy Színházban. A Benedek Miklós rendezte előadás címszerepét Almási Éva alakítja. Karinthy Márton igazgató az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: a Karinthy Színház e hiánypótló bemutatóval is folytatni kívánja a magyar vígjáték-irodalom újrafelfedezését, műsoron és életben tartását.

Kiemelte: Lengyel Menyhért a múlt század ismert magyar színdarabszerzője és hollywoodi filmírója volt, nevéhez számtalan sikeres mű, a Taifun és a Sancho Panza királysága, A csodálatos mandarin című táncjáték librettója vagy a világhírű Lenni vagy nem lenni, illetve a több feldolgozást is megért Ninocska forgatókönyve fűződik.

Színművei manapság mégis ritkán láthatóak magyar színpadon - jegyezte meg. Mint mondta, a Róza bemutatásával a Karinthy Színház, szokásához híven, a régi magyar vígjátéksikerek nyomába ered. A Róza a 20. század egyik legfurcsább és legszellemesebb vígjátéka, amelynek tévé-feldolgozását Tolnay Klári vitte sikerre. A Lengyel Menyhért Róza néni című darabjából 1982-ben készült tévéjátékot Róza néni elintézi címmel láthatta a közönség.

A darab története szerint az elszegényedett polgárlány, Verőczy Giza, a kis színésznő, házasságon kívüli gyereket szül. A gyereket környezetétől elzárva, titokban neveli egy vidéki asszonyság, Török Róza (Róza néni, Róza) Rákosszentmihályon. Színre lép egy jó parti, a dúsgazdag Öreg Ráber naiv fia, Ráber Aladár. A tét a Verőczy család anyagi felemelkedése. Róza persze a legrosszabb pillanatban érkezik a gyerek tartásdíjáért, és így minden összeomlani látszik.

A vígjáték szerkezetét és jellemeit tekintve is megelőzte korát, már-már az abszurd határán mozog - jegyezte meg Karinthy Márton, hozzátéve, hogy a címszereplő Róza praktikus és tettre kész asszony: "Róza mindent megold. Róza mindent elintéz. Róza, ahol csak tud, segít".

Talán még az elrontott életeket is képes jó mederbe terelni azon a polgárosodó Budapesten, amelynek dekadenciába hanyatló életformájából még nem veszett ki teljesen a vidék életereje - fogalmazott a színházvezető. Mint mondta, Benedek Miklós első Karinthy Színház-beli rendezésének címszerepét, Tolnay Klári egykori sikerszerepét Almási Éva kelti életre.

Kiemelte: Benedek Miklós különös, a realizmust szürreális elemekkel vegyítő rendezésében a többi szerep is pontos összjátékot igényel. Murányi Tünde, Szacsvay László, Széles Tamás, Dengyel Iván, Szabó Erika, Szanitter Dávid, Rábavölgyi Tamás, Eke Angéla, Németh Gábor és Kuna Kata e hálás szerepek alakítói - sorolta az igazgató, hozzáfűzve: a látványos díszletek és jelmezek terveit Dévényi Rita készítette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.