Programajánló

A Fesztiválzenekar 2015-ben visszatér a Salzburgi Ünnepi Játékokra

Tizennégy év után visszatér jövőre a Salzburgi Ünnepi Játékokra a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ).

2014.11.29 04:30MTI

Az együttes pénteki közleménye szerint 2015 augusztusának elején Bartók Béla és Gustav Mahler zenéjét viszik el Mozart szülővárosába, Miah Persson szopránnal és Yefim Bronfman zongoraművésszel. A BFZ utoljára 2001-ben fordult meg a világ egyik legjelentősebb zenei fesztiválján.

A Fesztiválzenekar egy másik világszínvonalú kulturális seregszemlével, az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivállal is jövőre kezd hosszú távú együttműködésbe. Ennek első lépéseként 2015 augusztusában három alkalommal hangzik el Mozart Figaro házassága című operája Fischer Iván nagy sikerű rendezésében. A produkciót a BFZ előadásában 2013 legjobb New York-i komolyzenei eseményének választotta meg a New York magazin.

Ami a közeljövőt illeti, a Fesztiválzenekar muzsikusai december 9-én elindulnak az idei év utolsó turnéjára, Franciaországba és Németországba, hogy Fischer Iván vezényletével bemutassák Messiaen különleges, közel száz főt megmozgató, monumentális Turangalílá-szimfóniáját. A darabot a hazai közönség december 12-én, 13-án és 14-én hallhatja a Művészetek Palotájában.

A 2015-ös év egy amerikai turnéval indul New Yorkban és San Franciscóban, Fischer Iván legújabb operarendezését, A varázsfuvolát pedig március 7-én, 9-én és 11-én láthatja a magyar közönség a Müpában.

A zenekar olyan nagyszabású turnékon van túl, mint az ázsiai körút, ahol azon kívül, hogy a kínai kulturális élet legjelentősebb városait - Hongkong, Peking, Sanghaj - zenélték végig, árvaházban, középiskolában, gyermekkorházban és idősotthonban is játszottak. Dvorák-programjukkal öt európai városban, majd a New York-i Avery Fisher Hallban arattak sikert.

A nyári szezon két csúcspontja a londoni Proms koncert volt, ahol a BFZ két egymást követő estén játszott hatezres közönség előtt a Royal Albert Hallban, valamint a milánói Scalában való debütálás, mely alkalomból megjelentek Lombardia és Róma vezető politikusai is - idézik fel a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.