Leleményes hőseink

Helyi példaképeket keresnek

Leleményes hőseink címmel helyi példaképek felkutatására ösztönzi a fiatalokat az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkársága és a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) ifjúsági közösségi programja.

2014.11.26 17:18MTI
freedigitalphotos.net/arztsamui

A kulturális alapellátás kiterjesztése érdekében számos lépést tett a kormányzat - szeptemberben például megalakult a Kulturális Alapellátás kerekasztala -, a másik kiemelt cél, a kulturális érték- és közösségteremtés azonban mostanáig kevesebb figyelmet kapott - idézte fel a Leleményes hőseink program szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a kultúráért felelős államtitkár.

Hoppál Péter hozzátette: az általános és középiskolásokat ösztönözni kívánó, az NFI által szervezett projekt a Nemzeti Kulturális Alap által biztosított 5 millió forintból indult el.

Mint felidézte, a 2015-ös költségvetés tervezete minimumösszeget határoz meg a településeknek járó kulturális normatívához; ez az állami támogatási forma így 1793 településen emelkedni fog, ezért a kulturális kormányzat az önkormányzatoktól is számít forrásokra a kezdeményezéshez.

"A kulturális produkció a településeink többségében kimerül a tévé távirányítójának kezelésében" - hangsúlyozta az államtitkár az értékteremtés fontosságáról szólva. Hozzáfűzte: a Leleményes hőseink program éppen a helyi hősök, a település számára fontos, példaképnek is tekinthető személyiségek felkutatására ösztönzi a fiatalokat.

Závogyán Magdolna, az NFI főigazgatója felidézte, hogy az intézetnek immár minden megyében vannak módszertani irodái; ezek nem felülről érkező utasításokkal, hanem a helyi igények, kezdeményezések támogatásával járulnak hozzá a kulturális alapellátás biztosításához. Ehhez illeszkedik a kulturális közfoglalkoztatási program, a bezárt művelődési házak újranyitását szolgáló Kapunyitogató projekt, de a Leleményes hőseink programba az iskolai közösségi szolgálat is bekapcsolható - jegyezte meg.

Závogyán Magdolna az MTI kérdésére elmondta: a három hete indult előkészítési szakasz december 5-én zárul. A jelentkező csapatoknak a www.lelemenyeshoseink.hu honlapon kell regisztrálniuk, majd meg kell keresniük lakóhelyük "leleményes hősét", azaz olyan aktív cselekvő embert, aki példaértékű kezdeményezést vitt véghez a helyi közösség érdekében.

Az ő személyéhez kapcsolódva és a helyi fiatalok igényeit felmérve ezután egy közösségi projekttervet kell készíteniük - és ha lehet, meg is valósítaniuk -, majd az erről szóló beszámolót 2015. február 15-ig elküldeniük az NFI-nek.

A fiataloknak mentorok, valamint igény esetén az intézet megyei irodáinak szakemberei nyújtanak módszertani segítséget, de tervbe vették a kulturális közfoglalkoztatottak bevonását is - árulta el a főigazgató. Závogyán Magdolna elmondta: a program zárása után a Lakiteleki Népfőiskolán mutatják be minden megye kiemelt projektjeit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.