Médiaértés-oktató központ

A kiskorúak védelmének zászlóshajója a Bűvösvölgy

Több lábon áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kiskorúak védelmében kifejtett tevékenysége.

2014.11.25 00:30MTI
Facebook/Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központ

Karas Monika, a hatóság elnöke hétfőn Budapesten, a Decoding Media – Jó gyakorlatok az európai médiaértés-oktatásban című konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón zászlóshajónak nevezte a Bűvösvölgy médiaértés-oktató központot, amely a világon is egyedülálló módon ismerteti meg a fiatalokkal a sajtó, a televízió, a rádió és az internet világát.

Az elnök szólt az NMHH által üzemeltetett Internet Hotline-ról, amelyen a világhálóra felkerülő káros tartalmak, vagy az ott tapasztalt zaklatás jelenthető be, valamint beszélt az NMHH Médiatanácsának korhatár-besorolással kapcsolatos tevékenységéről. Ismertetése szerint a hatóság nemcsak monitorozza, hogy a szolgáltatók a törvényi előírásoknak megfelelő időpontban és korhatár-megjelöléssel sugározták-e műsoraikat, hanem kérésükre előzetesen be is sorolja őket.

Az NMHH elnöke a konferencián, nyitóbeszédében elmondta: a Bűvösvölgyben nem a gyermekek elriasztása vagy tiltása a cél a médiától, hanem működésének, a tartalom előállításának megértése, az, hogy az ott hallottakat később alkalmazni is tudják.

Az NMHH által szervezett, kedd délutánig tartó kétnapos konferencián - amelyen első alkalommal gyűlnek össze a magyar és európai médiaoktatási szakemberek – azt vitatják meg, hogy melyek a legjobb módszerek a gyermekek médiatudatosságának növelésére.

A két nap alatt több mint kétszáz szakember osztja meg nézeteit, köztük az UNESCO-s tapasztalattal rendelkező Vladimir Gai, valamint Mary T. E. Berkhout, a holland médiaértés-központ programigazgatója, Sebastian Ring, a müncheni média központ médiapedagógiai referense, valamint brit, norvég, finn, szlovák és holland szakemberek.

A résztvevők a plenáris előadások után négy szekcióban tárgyalnak: a médiapolitika szerepéről, a médiaértéssel kapcsolatos európai gyakorlatokról, az oktatás hatásairól, eredményeiről, valamint arról, hogyan járulhat hozzá a médiapedagógia a felzárkóztatáshoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.