Komoly, zene

Az Orosz Nemzeti Zenekar Pécsen és Budapesten

Magyarországon koncertezik az Orosz Nemzeti Zenekar: a komolyzenében a világ legjobbjai közé sorolt együttes január 23-án a pécsi Kodály Központban, 24-én a budapesti Erkel Színházban lép fel.

2014.11.25 01:30MTI
Fotó: YouTube screenshot/RNOtv

A baranyai megyeszékhelyen este hét, a fővárosban este fél nyolckor kezdődő koncerteken az orosz romantika több remekműve csendül fel - áll a pécsi székhelyű Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft.-nek az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.

Kiemelték, hogy a közönség Glazunov E-dúr szvitje, A középkorból című darab és Csajkovszkij V., e-moll szimfóniája mellett Pécsen Sosztakovics G-dúr csellóversenyét, Budapesten pedig Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyét hallhatja.

A zenekart alapítója, Mihail Pletnyov zongoraművész, karmester vezényli. A pécsi koncerten az őszi ARD Nemzetközi Csellóverseny győztese, Várdai István gordonkaművész, a budapestin a korábban a Moszkvai Paganini Verseny első díját megnyerő Baráti Kristóf hegedűművész lesz a szólista - jegyezték meg.

A Filharmónia utalt rá: a magánintézményként, orosz és más nemzetiségű magánemberek, cégek, alapítványok támogatásából működő Orosz Nemzeti Zenekar a megalakulását követően szinte azonnal kivívta a nagyközönség és a szakma nemzetközi elismerését.

Az Orosz Nemzeti Zenekar 2004-ben első orosz együttesként kapta meg albumáért a lemezipar legnagyobb díját, a Grammy-díjat, s az is figyelemreméltó, hogy a neves Gramophone magazin a történelem legjobbjaként listázta az együttesnek azt a felvételét, amely Csajkovszkij Patetikus szimfóniájából készült - hangsúlyozták.

A Filharmónia kitért rá, hogy Pécsett negyven éve nem lépett fel világhírű külföldi szimfonikus zenekar. A szervezők úgy vélik: a Kodály Központ e hangversennyel újabb lépést tehet annak érdekében, hogy egyre rangosabb helyet foglaljon el Európa hangversenytérképén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.