Uránia Nemzeti Filmszínház

A túlon túl című film nyerte az Anilogue fesztivál fődíját

"Az Anilogue-on megfordult külföldi vendégek és kollégák véleménye szerint a fesztivál programja világszínvonalú."

2014.11.24 02:30MTI

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban szombaton este kiosztották a 12. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál díjait. A fődíjat Esben Toft Jacobsen A túlon túl című alkotása nyerte. A közönségdíjat Bucsi Réka Symphony No 42. című munkája kapta.

A Juan Pablo Zaramellából, Olga Pärnből és Kostil Danilából álló nemzetközi zsűri Esben Toft Jacobsen A túlon túl (Resan till Fjäderkungens Rike) című alkotásának ítélte a legjobb egészestés animációnak járó fődíjat az idei, november 19. és 23. között zajló Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon. A skandináv gyerekfilmben a kedves, kíváncsi és kalandvágyó kisnyúl, Johan az élet szabályait tanulgatja. Ale Abreu A fiú és a világ (O Menino e o Mundo) című fantasztikus brazil animációját a zsűri különdíjjal jutalmazta - tájékoztatta az MTI-t vasárnap az Anilogue sajtófelelőse.

A rövidfilmek versenyében Nina Mihaila, Jana Slezáková és Marinov Gábor zsűrizte az alkotásokat. Ők Sonja Rohleder német művész a Hölgy kutyával című animációját találták a legjobbnak.

A zsűri három különdíjat is kiadott a lengyel Ducki Tomek Fürdő, a szintén lengyel Izabela Plucinska Drágám, valamint Bucsi Réka Symphony No 42. című munkájának. Utóbbi kapta a közönségdíjat is.

Nagy érdeklődés övezte az idei animációs mustrát. Akadtak olyan vetítések, amelyekre pótszékeket kellett bevinni - összegezte a tapasztalatait Liszka Tamás, a fesztivál igazgatója az MTI-nek. "Nagy sikere volt a japán animációs válogatásnak, az Anime Haikunak, és a világpanoráma filmjeinek, amelyről az Anilogue törzsközönsége már tudja, hogy ezek rendszerint igazi csemegék. A mustra programja nagyobb merítést kínált az idei fesztiválon, több országból többféle filmet láthatott a közönség. Úgy tűnik, hogy a nézők egyre növekvő kíváncsisággal figyelik az animációs világ fejleményeit" - fűzte hozzá.

A fesztiváligazgató az idei filmek közül egyebek mellett kiemelte az észt-magyar koprodukcióval készült egészesetés versenyfilmet, a Lisa Limone és Maroc Orange: egy gyors szerelmi történet című alkotást, valamint az 1945-ben játszódó Giovanni szigete című japán animációt.

"Az Anilogue-on megfordult külföldi vendégek és kollégák véleménye szerint a fesztivál programja világszínvonalú. Aki végignézi a válogatást, olyan betekintést kap az adott évad animációs termésébe, mintha a francia Annecy-ben, a japán Hirosimában vagy a kanadai Ottawában, a világ legnagyobb animációs fesztiváljain fordult volna meg" - mondta el Liszka Tamás hozzátéve, hogy az Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezett mustra ugyanakkor külsőségeit tekintve inkább őrzi családias hangulatát.

A fesztiváligazgató tervei között említette, hogy a következő Anilogue-ra már szeretne több olyan alkotót meghívni, akinek munkáit a mustrán vetíteni fogják. (FOTÓ)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.