Az Öreg-tó partján áll

Tatai platánfa kapta az Év Fája címet

A tatai Öreg-tó partján álló platánfa nyerte 2014-ben az Év Fája-díjat az Ökotárs Alapítvány vetélkedőjén, amelyen az egyes közösségek számára különös jelentőséggel bíró fák közül választották ki a győztest.

2014.11.21 18:39MTI

A Hős Fa címet egy bezárt újlipótvárosi óvoda területén álló jegenyefa kapta. A fa a helyi lakók jelképévé vált, akik azt szeretnék elérni, hogy a terület közösségi tulajdonban és használatban maradjon.

Az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a mikepércsi ezeréves Rákóczi-tölgy nyerte el. A döntősöket köszöntő pénteki eseménynek a budapesti docuArt Dokumentumfilm-gyűjtemény és Mozi adott helyet. Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott, a Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat.

Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa a fához kapcsolódó programokra kapott támogatást. A hazai Év Fája részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el - tájékoztatta az Ökotárs Alapítvány pénteken az MTI-t.

Az Ökotárs Alapítvány 2010 óta minden évben megszervezi az Év Fája versenyt, olyan fák vetélkedését, amelyek különösen fontosak a körülöttük élő közösségeknek. Az alapítvány a fák természetben betöltött szerepén keresztül akarja felhívni az emberek figyelmét a környezettudatosságra.

A verseny ötéves története alatt több mint 300 fát neveztek civil szervezetek, iskolák, családok, néha egész faluközösségek. Idén 66 jelölt közül a szakmai zsűri 15 döntőst választott, amelyekre bárki szavazhatott október végéig.

Az Ökotárs Alapítvány a zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül kíván hozzájárulni egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához. A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással támogatja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.