Kortárs magyar nművészet

Több mint 170 művész alkotásai a Várkert Bazárban

A kortárs magyar képző- és iparművészet sokszínűségét mutatja be a Várkert Bazár déli palotájában pénteken nyílt kiállítás, amelyen a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Vizuális Művészetek Kollégiuma által meghirdetett pályázat nyertesei állítják ki alkotásaikat.

2014.11.21 17:44MTI

"Célunk egy olyan reprezentatív tér létrehozása, ahol az NKA által támogatott műveket minél több látogató számára elérhetővé tudjuk tenni" - mondta el Doncsev András, a NKA alelnöke a tárlat megnyitóján.

Felidézte, hogy az elmúlt években dinamikusan nőtt a támogatott és kiállított alkotások száma, hiszen míg hat évvel ezelőtt csupán 27 pályázat kapott támogatást, 2012-ben már 101, tavaly pedig csaknem 200 mű megvalósítását segítette az alap.

Hozzátette: idén az NKA valamennyi kollégiuma összesen mintegy 5000 alkotást részesített több mint 7 milliárd forint támogatásban. A kiválasztás szempontjai között kizárólag a szakmai és művészi színvonal volt a vezérlő elv - hangsúlyozta az alelnök.

Sturcz János, a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiumának vezetője úgy vélte, hogy az NKA által támogatott művészek éves kiállításának jó esélye van arra, hogy átfogó képet adjon a kortárs magyar képző- és iparművészetről. Felidézte, hogy a tárlat előzményei 2006-ra nyúlnak vissza; ekkor rendezett ugyanis először kiállítást az Iparművészeti Múzeum Megvalósult művek címmel a kuratórium által támogatott iparművészek alkotásaiból.

Ebből később hagyomány lett és minden évben helyet adott az intézmény a bemutatónak, idén azonban először egyben, egy helyszínen láthatók a képző- és iparművészeti tárgyak.

Az NKA Művészeti Alkotások Kiállítása című tárlaton a 2013-as alkotói pályázatra született grafikák, festmények, szobrok, kerámiák, textilek és designalkotások 14 teremben mutatkoznak be.

A műfajilag sokszínű munkákban közös, hogy a kortárs magyar képző- és iparművészet kérdéseibe, a kortárs alkotók dilemmáiba, érzéseibe, világról alkotott véleményeibe engednek bepillantást. A tárlat november 21. és 2015. január 31. között látogatható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.