Programajánló

Vujicsics-koncert a Müpában sztárvendégekel

Az Illés- és Tolcsvay-dalok harmonika és hegedű után kiáltanak - ez az egyik apropója a 40. születésnapját idén ünneplő Vujicsics együttes november 26-i koncertjének a Művészetek Palotájában (Müpa). Az esten sztárvendégek egészítik ki a Kossuth-díjas zenekart.

2014.11.22 06:30MTI

A Vujicsics Szörényi Levente (Illés, Fonográf), Tolcsvay László (Tolcsvay Trió, Fonográf), valamint a táncházmozgalom és a hazai világzenei színtér meghatározó alakjai, Sebestyén Márta és Sebő Ferenc közreműködésével lép fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben - szerepel a szervezők MTI-hez eljuttatott ajánlójában.

Az együttes Szörényi Levente 1980-ben megjelent dalával, a Hej, barátom című számmal invitál a Müpa-koncertre. "A program két egymástól látszólag idegen zenei világ találkozásáról szól, amely bár az elmúlt negyven év során sokszor elhaladt egymás mellett, előbb-utóbb találkozniuk kellett" - fogalmazott Eredics Gábor, a Vujicsics vezetője.

Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Vujicsics együttes 1974-ben alakult Pomázon, azóta ápolja és élteti - az 1975-ben tragikusan elhunyt zeneszerző és népzenekutató, Vujicsics Tihamér munkássága nyomán - a magyarországi délszláv zenei hagyományt. Indulását nemcsak az akkor kibontakozó táncházmozgalom segítette, hanem az is, hogy a Budapest környéki települések szerb kisebbsége megóvta vallási, nyelvi és zenei kultúráját. Háromszáz család élhetett akkoriban ezekben a községekben, ahol a különböző kultúrájú emberek teljesen természetesnek vették egymás közelségét. A Vujicsics együttest ma is ez a szimbiózis élteti, jelenleg csak egy szerb származású tagjuk van. A csapat nem értelmezte merőben újjá a délszláv zenei tradíciót, de azt úgy adja tovább, hogy nemzetiségi hovatartozástól függetlenül bárki számára élvezetes legyen.

A Vujicsics együttes 1977-ben megnyerte a Ki mit tud? népzene kategória fődíját, első, cím nélküli nagylemezük 1981-ben jelent meg, ezt azóta számos további album követte, de készítettek színházi és filmzenéket is. A Pink Floydot a világhírnév felé elindító amerikai menedzser, Joe Boyd és az általa vezetett Hannibal Records jóvoltából a világ a Vujicsics, a Muzsikás és Sebestyén Márta nagylemezei által ismerhette meg a magyarországi népzenét.

A zenekar autentikus előadásmódjáról, tradicionális hangszereiről, kisugárzásáról ismert. A különleges találkozás, amely a mostani koncertet is keretbe foglalja, a tavaly elhunyt népzenekutató, a Sebő-együttes egykori tagja, Halmos Béla kezdeményezésére jött létre. "Szörényi Levi csak egy gitárral jött. Akkor merült fel, hogy A kuglit eljátszhatnánk együtt is. Erre a dalra egy táncházban akár lépést is találnának" - idézte fel Eredics Gábor egy 2012-es jótékonysági koncertjüket.

Az Illés-zenekar és Vujicsics Tihamér közös zenélését annak idején tévéfelvétel örökítette meg. Szörényi Levente és Tolcsvay László közreműködésével most az a zenei találkozás szélesedik ki. "A hetvenes évek ifjúsága lényegében egyet akart, igaz, más-más utakon, és a Vujicsics együttes nem véletlenül érezte némelyik Illés- és Tolcsvay-szám hallatán, hogy dallamuk tamburák, harmonikák, hegedűk után kiált" - szerepel a koncert ajánlójában.

A Vujicsics együttes tagjai: Borbély Mihály (szaxofon, klarinét, tárogató, furulya, okarina, dvojnice, brácstambura), Brczán Miroszláv (csellótambura, brácstambura, ének), Eredics Áron (prímtambura, basszprímtambura, csellótambura, tarabuka, tapan, ének), Eredics Gábor (basszprímtambura, harmonika, ének), Eredics Kálmán (bőgő, tarabuka), Szendrődi Ferenc (prímtambura, brácstambura, szamica). Állandó közreműködő: Vizeli Balázs (hegedű).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.