Minden kóser, ami jó

Három generáció receptjei a Rosenstein Szakácskönyvben

Három generáció receptjeit, hagyományos és modern fogásokat gyűjt össze a budapesti Rosenstein Vendéglő zsidó-magyar étterem újonnan megjelent szakácskönyve.

2014.11.20 04:30MTI
freedigitalphotos.net/Serge Bestasius Photography

A Kossuth Kiadó gondozásában magyar és angol nyelven is megjelent Rosenstein Szakácskönyv - Minden kóser, ami jó című kötet első fejezetében az éttermet vezető Rosenstein Tibor a hagyományos kóser fogásokat, a másodikban fia, Róbert a modern recepteket mutatja be.

A harmadik rész olyan ötleteket, fogásokat tartalmaz, amelyek elkészítésében a legkisebbek, az unokák is örömmel részt vesznek. Az 1996-ban Budapest 8. kerületében megnyitott étterem kínálata és a most megjelent kötet Rosenstein Tibor szerint "mindenkinek szól, aki szeret jókat enni".

Az étteremvezető - ahogy a kötet alcímében is szerepel - azt állítja: minden kóser, ami jó. "A mondat anyai nagyanyámtól származik, aki már gyerekkoromban látta rajtam, mennyire érdekel minden, ami a konyhában történik. A nehezebb időkben nem mindig tudtunk kóser módon étkezni, nagyanyám sajátos +védekező mechanizmusa+ volt ez a mondat" - mesélte Rosenstein Tibor, aki a kötetben bemutatja például az ineresz, vagyis a zsidó szalonna, a harcsapacal, a ludaskása receptjét, de a nagymamája receptjei alapján készült főzelékek is helyet kapnak a szakácskönyvben.

Rosenstein Róbert a "rosensteines" ízeket modern, kreatív formába öltözteti. Az általa összeállított receptsorban szerepel például malacfülsaláta, libahotdog és flódni cake pop is.

A családi fogásokra nagy hatással van a mediterrán konyha, ennek megfelelően a könyvben megtalálható a lasagne, a házi focaccia és a pizzakenyér elkészítésének receptje, de megismerhető belőle, hogyan kell sütni a Hámán-táskát, a hagyományos barcheszt és a Rosenstein-család ünnepein elengedhetetlen Sacher-tortát.

A fotókkal gazdagon illusztrált könyv nemcsak az ételek elkészítésének praktikáiba, hanem a Rosenstein-család mindennapjaiba is betekintést nyújt. Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója szerint a 2012-ben a Dining Guide étteremkalauz által Budapest legjobb éttermének választott Rosenstein Vendéglő "a világ egyik legrosszabb helyén lévő, de napjaink egyik legelismertebb étterme", a róla és kínálatában fogyasztható ételekről szóló szakácskönyv remekül illik a kiadó gasztronómiai sorozatába.

Mint kifejtette, reméli, hogy a kötet képes bemutatni mindazt, amit ez a családi hagyományokon alapuló étterem és a benne dolgozó, többgenerációs Rosenstein-család munkája jelent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.