2015 február

Stravinsky-maratonnal folytatódik a BFZ és a Müpa közös sorozata

Az egész napos hangversenyfolyamban az ország legjobb zenekarai oldalán olyan szólistákat hallhat a közönség, mint Kelemen Barnabás, Jandó Jenő és Perényi Miklós, az esti zárókoncerten pedig a Tavaszi áldozat csendül fel a Fischer Iván vezényelte BFZ előadásában.

2014.11.20 00:31MTI
Fotó: Facebook/BFZ

Míg stílusok és iskolák jöttek és mentek, csillagok tűntek fel és halványodtak el, Stravinsky állócsillag maradt a huszadik századi zene firmamentumán, amiben szerepet játszott az a képessége, hogy hosszú alkotói élete során mindig meg tudott újulni. Orosz stílusát neoklasszikus korszaka váltotta, majd mindinkább az új technikák felé fordult az érdeklődése. A roppant stilisztikai és műfaji változatosságot mutató életmű időközben klasszikussá szelídült, de mindvégig megőrizte újszerűségét és izgalmát" - olvasható a BFZ ajánlójában a zenekar honlapján (www.bfz.hu), ahol a maraton részletes programja is megtalálható.

A koncertsorozat délelőtt veszi kezdetét az MR Szimfonikusok és a Budapest Bábszínház közös produkciójával: Kovács János vezényletével a Petruska című táncjátékot mutatják be eredeti, 1911-es változatában. A Pannon Filharmonikusok a Nemzeti Énekkarral és Fejérvári Zoltán zongoraművésszel társultak a Capriccio és a Zsoltárszimfónia előadására Bogányi Tibor vezényletével, míg a Liszt Ferenc Kamarazenekar tolmácsolásában két vonószenekarra komponált mű, a Concerto D-ben (Concerto in D) és az Apollon Musagete hangzik el.

A Pulcinella című táncjáték nemcsak a Stravinsky-életművében jelez fordulatot, keletkezésétől számítják a modern zene úgynevezett neoklasszikus irányának kezdetét is. A maraton hallgatói a művet a Budapesti Vonósok, Schöck Atala (alt) és Megyesi Zoltán (basszus) előadásában hallhatják Takács-Nagy Gábor dirigálásával.

A BFZ négy hangversenyt is ad a nap folyamán, amelyek közül az utolsón, az esti zárókoncerten Fischer Iván vezényletével a Tavaszi áldozat hangzik el. A további három koncerten a zenekar muzsikusai különböző formációkban lépnek színpadra Perényi Miklós csellóművésszel és zongoraművész fiával, Perényi Benjáminnal - műsoron a Pulcinellából komponált Olasz szvit, a Concertino és a Szeptett -, Jandó Jenővel, aki többek között az amerikai dzsessz hatását magán viselő Piano Rag Music című Stravinsky-darabot szólaltatja meg, továbbá előadják A katona története című színpadi művet is, amely Alföldi Róbert rendezésében kerül a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadára.

Kelemen Barnabás hegedűművész a MÁV Szimfonikusok vendége lesz, a koncerten elhangzik Stravinsky egyetlen hegedűversenye és A csalogány éneke szvit.

A zeneszerző 1966-ban alt és basszus szólóra, kórusra és zenekarra írott kompozíciója, a Requiem Canticles, valamint az orosz parasztlakodalmat megjelenítő kórusmű, A menyegző (Les noces) széleskörű előadói összefogás eredményeképpen szólalhat meg: a Rácz Zoltán által vezényelt február 7-i koncerten a Concerto Budapest, az Amadinda Ütőegyüttes, a Szent Efrém Férfikar és a Budapesti Énekes Iskola mellett közreműködnek Ránki Fülöp, Borbély László, Bizják Dóra és Zentai Károly zongoraművészek, valamint Miksch Adrienn (szoprán), Kovács Annamária (alt), Kálmán László (tenor) és Anatolij Fokanov (basszus).

A koncerteket a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében és Fesztiválszínházában rendezik meg.

A Művészetek Palotája és a Budapesti Fesztiválzenekar közös produkciójaként megvalósuló zenei maratonok 2008-ban vették kezdetüket. Az első évben Csajkovszkij, majd Dvorák, Beethoven, Schubert, Mozart és Bartók, legutóbb, idén február 2-án pedig Johann Sebastian Bach műveit hallhatta a közönség egy egész napon át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.