Band Aid

Bemutatták az ebola elleni harcra mozgósító új Band Aid dalt

"Amikor ezt éneklitek, ne feledjétek, hogy az egész világ veletek fog énekelni!"

2014.11.18 06:30MTI

A hétvégén debütált a brit X Faktor című televíziós tehetségkutató műsorban a Band Aid jótékonysági szervezet ebola-járvány elleni küzdelmet támogató videoklipje, amelynek elkészítésében mások mellett a One Direction, Emeli Sande, Rita Ora és Ed Sheeran is közreműködött.

Bob Geldof és Midge Ure 1984-ben készítették el a brit könnyűzene akkori nagyságait tömörítő Band Aid első lemezét az etiópiai éhezés elleni harcra mozgósítva. Idén Band Aid 30 néven álltak össze a szigetország veteránjai és fiatal előadói, hogy Geldof vezényletével felénekeljék a Do They Know It's Christmas? című dal átdolgozott változatát - emlékeztetett a BBC News.

"Amikor ezt éneklitek, ne feledjétek, hogy az egész világ veletek fog énekelni" - mondta Geldof az énekeseknek a nyugat-londoni Sarm stúdióban tartott szombati felvétel során. Az eredeti változatban is közreműködő Bono azt kívánta, bárcsak ne lenne szükség több ilyen kezdeményezésre.

A Band Aid 30 névsorát gazdagítja Ellie Goulding, Sam Smith, Chris Martin, Bono, az Elbow, Seal, Jessie Ware, Fuse ODG, Sinead O'Connor, Angelique Kidjo, Olly Murs, Paloma Faith, Roger Taylor, a Clean Bandit és a Foals. Ed Sheeran németországi turnéját megszakítva repült a brit fővárosba, míg a Bastille két amerikai koncertjét mondta le, hogy részt vehessen a londoni munkálatokban, amelyekbe a Disclosure és az Underworld is beszállt egy-egy remix erejéig.

A Sarm stúdió adott otthont annak idején a mások mellett a Wham!, a Duran Duran, Sting és a Status Quo közreműködésével felvett eredeti verziónak. Az akkori kislemezzel 8 millió fontot sikerült összegyűjteni az éhezés elleni harc támogatására. A korongból 3,7 millió példány fogyott.

Az eredeti dalszöveget most megváltoztatták, hogy az ebola-járvány okozta válságra hívja fel a világ figyelmét. A videoklipet "rekord idő alatt" vágták meg, hogy elkészüljön a brit ITV csatornán futó X Faktor vasárnap esti adásáig. Az új verziót hétfőtől lehet letölteni. A hanghordozó, amelynek borítóját Tracey Emin világhírű brit képzőművész tervezte, három hét múlva jelenik meg.

A brit kormánynak köszönhetően a kislemez áfa-mentes lesz. A letöltés 99 pennybe kerül, míg a CD négy font lesz. A dal egészen januárig nem lesz elérhető a Spotify-on és más internetes zeneszolgáltatókon.

Geldofot, a Boomtown Rats ír punkzenekar frontemberét annak idején egy etiópiai éhezőkről szóló BBC-riportfilm késztette arra, hogy - a mostani kezdeményezésben is részt vevő - Midge Ure, az Ultravox gitáros-énekese társaságában mozgósítsa zenésztársait.

Itt a dalszöveg

It's Christmas time, and there's no need to be afraid

At Christmas time, we let in light and banish shade

And in our world of plenty, we can spread a smile of joy

Throw your arms around the world

At Christmas time

But say a prayer, pray for the other ones

At Christmas time, it's hard but while you're having fun

There's a world outside your window, and it's a world of dread and fear

Where a kiss of love can kill you, and there's death in every tear

And the Christmas bells that ring there are the clanging chimes of doom

Well tonight we're reaching out and touching you

No peace and joy this Christmas in West Africa

The only hope they'll have is being alive

Where to comfort is to fear

Where to touch is to be scared

How can they know it's Christmas time at all

Here's to you

Raise a glass to everyone

And here's to them

And all their years to come

Let them know it's Christmas time after all

Feed the world, let them know it's Christmas time again

Feel the world, let them know it's Christmas time again

Heal the world, let them know it's Christmas time again

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.