Évente 5-5,5 millió jegyet adnak el

Vidnyánszky: a rendszerváltás óta nem csökkent színházak nézőszáma

"A magyar az egyik legtöbbet színházba járó ember a világon."

2014.11.18 02:30MTI

Évente 5-5,5 millió színházjegyet adnak el, ami azt jelenti, hogy a rendszerváltás óta a legkevesebb nézőt vesztő művészeti ág a színház - mondta el Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke hétfőn Kecskeméten a társaság közgyűlésének szünetében tartott sajtótájékoztatón.

A Nemzeti Színház igazgatója hangsúlyozta, hogy csaknem annyian járnak színházba ma is, mint 25 évvel korábban. A magyar az egyik legtöbbet színházba járó ember a világon - tette hozzá. Vidnyánszky Attila utalt arra: különösen az utóbbi 2-3 évben tapasztalják folyamatosan, hogy emelkedik a nézők száma.

A teátrumi társaság elnöke fontosnak nevezte, hogy a magyar színházi élet minden területéről legyen képviselet a teátrumi társaságban. Közölte, hogy az 50 tagot számláló szervezet újabb hét taggal bővült, amelyeket egyhangú szavazással vettek fel a kecskeméti Katona József Színházban tartott közgyűlés délelőtti ülésén. Új tag lett a 90 Decibel Project, a Honvéd Táncegyüttes, a Magyar Népmese Színház, a Váci Dunakanyar Színház, az Újszínház, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház és a kaposvári Csiki Gergely Színház.

Vidnyánszky Attila két kérdéskört emelt ki a tanácskozás délelőtti programjából: a fogyatékkal vagy ahogy ők nevezték, a kihívással élő emberek színházba jutásáról való gondoskodást, valamint azt, hogy szövetkezni szeretnének az újrainduló tévéfilmgyártás apropóján. Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója elmondta, hogy a teátrumi társasággal kötött stratégiai megállapodás keretében öt megyében indítanak el egy fél évig tartó mintaprojektet, amelynek keretében amatőr színjátszó csoportokat támogatnak.

Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára beszámolt arról, hogy egy 13 pontból álló javaslatot fogadtak el, amelyet el fognak juttatni a kulturális államtitkársághoz. Ebben többek között azt javasolják, hogy minden magyar köznevelésben tanuló diák évente egyszer jusson el színházba, amelyet az államnak támogatni kellene. Fontosnak nevezte azt a javaslatukat is, hogy a jövőben kulturális területen is lehessen végezni közmunkát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.