25 éve hunyt el

Hangverseny Giuseppe Patané karmester emlékére

Hangversennyel emlékezik a 25 éve elhunyt világhírű karmesterre, Giuseppe Patanéra szerdán a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar az Olasz Kultúrintézetben.

2014.11.17 15:38MTI
freedigitalphotos.net/koko-tewan

Giuseppe Patané több alkalommal vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat az 1989 előtti években.

Az emlékesten Mozart Requiemje csendül fel, Patané egykori tanítványának és asszisztensének, Pier Giorgio Morandinak a vezényletével - tájékozatta az MTI-t hétfőn Bukta Julianna, az együttesek sajtóreferense.

Pier Giorgio Morandi 10 évig a milánói Scala zenekarának első oboistája volt. Zeneszerzést a milánói Verdi Konzervatóriumban, vezénylést a salzburgi Mozarteumban tanult.

A Scalában Riccardo Muti és később Giuseppe Patané segédkarmestereként dolgozott. 1987-ben az Egyesült Államokban Leonard Bernstein és Ozava Szeidzsi tanítványaként megnyerte a tanglewoodi versenyt, a Bernstein-díjat.

1989-ben a római Teatro dell'Opera vezető karmestere lett, ahol számos opera előadás mellett szimfonikus műveket is vezényelt. 1991-től öt évig a budapesti Operaház első vendégkarmesterként dolgozott. A széles repertoárral rendelkező karmester 1990 óta a világ szinte összes jelentős operaházában vezényelt.

A szerdai hangverseny szólistái Kolonits Klára szoprán, Németh Judit mezzoszoprán, Matteo Falcier tenor és Nagy Zoltán bariton. A 19 órakor kezdődő koncert előtt fél órával rövid videó vetítés lesz Giuseppe Patanéről, majd lánya, Francesca és Pier Giorgio Morandi néhány szóval emlékezik a karmesterre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.