Hagyományok Háza

Néptánc produkciókat filmeznek és mutatnak be

A táncokat filmre is veszik, és eljuttatják szakmai fórumokra, a Táncművészeti Főiskolára, szakközépiskolákba, tudományos archívumokba, ezzel számukra is felidézhetővé, taníthatóvá téve e kor művészeti eredményeit.

2014.11.15 03:30MTI

Harmadik alkalommal rendez Retro néptánc koreográfiák címmel műsort a Magyar Táncművészeti Alapítvány. A szombat délutáni programban az 1950-60-70-es évek néhány kiemelkedő koreográfusára emlékeznek a Hagyományok Házában az ország különböző pontjairól érkező néptáncegyüttesek.

"Van egy vállalás, melyet folytatásra érdemesnek vélünk. Amíg az eltávozott generációra van élő emlékezet, amíg a kezdeti koreográfiai értékek néhány felidézője még köztünk van, kötelességünk tudatni a jelen és jövő nemzedékével, hogy tehetséggel jelentős műveket hoztak létre tiszteletet érdemlő, elhivatott elődök ebben a 'hőskorban' is" - írja ajánlójában a Nemzeti Táncszínház honlapján a műsor szerkesztője, Galambos Tibor.

Tájékoztatása szerint a produkciók felújításánál az együttesek jelenlegi vezetői és néhány régi táncos is jelentős munkát vállalt. A táncokat filmre is veszik, és eljuttatják szakmai fórumokra, a Táncművészeti Főiskolára, szakközépiskolákba, tudományos archívumokba, ezzel számukra is felidézhetővé, taníthatóvá téve e kor művészeti eredményeit.

Szombaton 16 órától hét professzionális - vezető amatőr és közülük hivatásos együtteseknél is alkotó - koreográfus munkásságát idézik fel a korábban általuk vezetett együttesek segítségével.

Szabadi Mihály Tolnai szvitjét a szekszárdi Bartina Táncegyüttes, Simon Antal Tükrösét a pécsi Mecsek Együttes, Orsovszky István Meditációját a zalaegerszegi Zalai Táncegyüttesből Sebestyén István, Molnár Lajos (Pubi) Atavizmus, avagy nem esik messze az alma a fájától című koreográfiáját az Erkel Ferenc Néptáncegyüttes, Brieber István Molnártáncát a Sopronban működő német nemzetiségi Testvériség Néptáncegyüttes, Kricskovics Antal Momacsko kolo című munkáját a Fáklya Horvát Művészegyüttes, illetve Tóth Ferenc Asszonyfarsangját a kalocsai Piros Rózsa Táncegyüttes mutatja be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.