Nemzeti Kulturális Alapból

Öt műtárggyal gyarapodott a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum

Az intézmény Tevan Margit ötvösművész két munkáját és Kolozsváry-Stupler Éva Los Angelesben élő kortárs képzőművész három alkotását szerezte be egy támogatás segítségével.

2014.11.15 01:30MTI

Öt műtárggyal gyarapodott a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum képzőművészeti gyűjteménye. A műtárgyvásárlást a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 1 millió forintos támogatása tette lehetővé.

Kolozsváry-Stupler Éva Kaliforniai gótika (b) és Őrangyal F-100 című alkotása - MTI Fotó: Rosta Tibor

A múzeum Tevan Margit ötvösművész két munkáját és Kolozsváry-Stupler Éva Los Angelesben élő kortárs képzőművész három alkotását szerezte be a támogatás segítségével.

A békéscsabai születésű Tevan Margittól ötvösművészeti remek eddig nem gazdagította a Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményét. Ván Hajnalka művészettörténész elmondta: arra törekedett, hogy az alkotó korai korszakából is megmutasson valamit, ezt az 1940-es években készült, most beszerzett Tálka című munka jelképezi.

A másik Tevan-darab az 1960-as években készült, Doboz című alkotás, amelyre már jellemző a művész által kialakított, és később védjegyévé vált, úgynevezett sokszorosító technikai eljárás alkalmazása. Ván Hajnalka közölte: Tevan ilyen típusú munkáit elsősorban diplomáciai ajándéktárgyként adták-vették.

A másik alkotótól, Kolozsváry-Stupler Évától eddig csak egyetlen alkotás, a 2001-ben készült H3O szerepelt a múzeum állandó kiállításában. Tőle a múzeum - a piaci ár alatt - megszerezte most az 1983-as Őrangyal F-100, az 1993-ban készült Kaliforniai gótika és a 2004-es Darwin kisállata című műveket.

Kolozsváry-Stupler Éva Darwin kisállata című alkotása - MTI Fotó: Rosta Tibor

Ván Hajnalka az MTI kérdésére hozzátette: a jövőben szeretne Tevan Margit korai korszakából további műveket beszerezni, de örülne, ha a Jankay-, vagy a Kolozsváry Zsigmond-életművet is további darabokkal tudná gyarapítani.

A műveket a múzeum Jankay-Kolozsváry-Tevan Gyűjteményének fogadóterében helyezik el, ahol az érdeklődők egy éven át ingyenesen tekinthetik meg őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.