Paloták

Két új koncertteremmel gazdagodik Párizs

Két új koncertteremmel gazdagodik Párizs az elkövetkező hónapokban: pénteken nyílik a közszolgálati rádió székháza, a Maison de Radio felújított auditóriuma. A Philharmonie nevű hangversenypalotát pedig január 14-én avatják fel.

2014.11.14 23:30MTI

A francia fővárosban sokáig egyáltalán nem léteztek jól felszerelt nagy hangversenytermek, az utóbbi évtizedekben sorra nyíló központok viszont a kihasználtság érdekében sokoldalú, a zenei műfajokat keverő nemzetközi programokkal próbálnak új közönség kinevelni.

"Köztudott, hogy a sima klasszikus hangverseny már nem divat" - ismerte el Jean-Pierre Rousseau, a francia közszolgálati rádió zenei igazgatója az 1963-ban felavatott híres kör alakú székház felújított auditóriumának avatása kapcsán.

A Radio France két zenekara új állandó koncerttermének nézőtere 1461 férőhelyes. A hatalmas fahordóra emlékeztető terem központi részét, ahol a zenekar foglal helyet, minden irányból erkélyek veszik körül, egyetlen néző sem lehet 17 méternél közelebb a karmesterhez. Az akusztikát a tokiói Nagata Acoustics munkatársa, Yasuhisa Toyota tervezte.

A pénteki nyitó gálaműsoron a kér rivális együttes, a Radio France nemzeti és filharmonikus zenekara fog fellépni. Az előbbi a tavaly elhunyt Henri Dutilleux francia zeneszerző egy rövid darabjával nyitja a koncertet, amelyet Wagner, Strauss és Ravel népszerű művei követnek. A filharmonikusok pedig a rádió kórusával Prokofjev, Mozart és Ravel darabokat adnak elő.

Az első három nap ingyenes koncertjeire és nyilvános felvételeire 10 ezer érdeklődőt vár a zenei igazgató, egy év alatt pedig 300 ezer hallgatóra számít. Jövőre egy könyvesbolt és egy Szajnára néző terasszal rendelkező étterem is nyílik a közrádiónak a még felújítás alatt álló székházában.

A Párizst elkerülő körgyűrű mellett, a város észak-keleti részén található La Villette-ben januárban nyíló Philharmonie hangversenypalotát Jean Nouvel Pritzker-díjas építész tervezte, a terem akusztikáját itt is Yasuhisa Toyota alakította ki.

A kilenc emeletes irodaszekció, mint egy kinyújtott kar, a körgyűrűn túlra, a fejlődő Pantin városrészre mutat. A koncerttermi tömb szintjei fokozatosan emelkednek, a dombszerű építmény tetején is sétálhat a látogató.

A 2400 férőhelyes nézőtérrel rendelkező hangversenyterem pódiumának elhelyezése változtatható, a nézőtéren hét plató is kialakítható, barokk vagy kortárs művek előadói számára, öt próbaterem, két étterem, egy kiállítótér és egy pedagógiai központ is létesül. Az intézmény évente 600 ezer látogatóra, a pedagógiai programokon mintegy 100 ezer érdeklődőre számít.

Mindeközben Párizs egyik legnagyobb presztízsű koncertterme, a Salle Pleyel működtetésére az állami tulajdonos, a Cité de la Musqiue - amelyhez a Philharmonie is tartozik - pályázatot írt ki, amelynek egyik feltétele: a két új hangversenyterem megnyitása után a Pleyelben többé nem lehet komolyzenei hangversenyt rendezni, ott ezentúl más zenei műfajok kaphatnak helyet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.