A legjobb színésznő

Molnár Piroska díjat nyert a Cottbusi Nemzetközi Filmfesztiválon

A legjobb színésznő díját nyerte el a hétvégén befejeződött 24. Cottbusi Nemzetközi Filmfesztiválon Molnár Piroska, a Szabadesés főszereplője.

2014.11.10 15:56MTI

Pálfi György alkotását, a Szabadesést a német filmfesztivál versenyprogramjában vetítették 11 további produkcióval együtt. A nemzetközi zsűri a filmben nyújtott alakításáért Molnár Piroskának ítélte oda a legjobb színésznő díját. Az elismerést a színésznő távollétében a rendező vette át.

A Szabadesés a zsűri különdíját, a legjobb rendezés díját és az Europa Cinemas Label díját is megkapta az augusztusi Karlovy Vary-i filmfesztiválon, majd több más rangos nemzetközi filmfesztiválon is sikerrel szerepelt.

A Magyar Nemzeti Filmalap tájékoztatása szerint Cottbusban, a fesztivál koprodukciós fórumán díjazták a román-magyar Cristina Grosan Egy arany szőrmebunda című első játékfilmtervét. A készülő produkció egy mellrákos nő küzdelmének tragikomikus története.

A kelet-európai filmek fesztiváljaként ismert cottbusi mustrán Ivan I. Tverdovszkij Klassz korrekcii (Korrekciós osztály) című orosz-német koprodukciója kapta a legjobb film díját és a vele járó 20 ezer eurót. A fesztivál zsűrije különösen Tverdovszkij "érzelem- és pátoszmentes stílusát" dicsérte, amellyel filmje komoly társadalmi témáját megközelítette.

A dráma egy tolószékes lányról szól, aki egy orosz iskolában a sérült gyerekek korrekciós osztályába kerül. A film a FIPRESCI (nemzetközi filmkritikus szövetség) és az ökumenikus zsűri díját is elnyerte - számolt be róla a fesztivál honlapja. A rendezői díjat az orosz Alekszander Kott kapta Iszpitányie (Teszt) című filmjéért.

A hatnapos Cottbusi Filmfesztiválon mintegy 160 alkotást láthatott a közönség több tucatnyi országból. A szervezők az ukrán filmművészetnek külön sorozatot szenteltek, a mustra egyik kiemelt témája pedig a homoszexualitás volt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.