70 éve halt meg

Radnóti Miklósra emlékeznek Hódmezővásárhelyen és Szegeden

Koncerttel, irodalmi esttel, koszorúzással és tudományos előadással emlékeznek Radnóti Miklósra Hódmezővásárhelyen és Szegeden a költő halálának hetvenedik évfordulója alkalmából.

2014.11.06 10:03MTI
freedigitalphotos.net/koko-tewan

Péntek délelőtt Hódmezővásárhelyen, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban Both Miklós és a Napra zenekar, a hazai etno-rock meghatározó formációja adja elő Radnóti Miklós megzenésített verseit. Késő délután a Németh László Városi Könyvtárban neves előadóművészek a Havas Judit előadóművész, irodalomtörténész rendezte irodalmi esten idézik meg a költő szellemét versei és naplója alapján.

Hétfőn a művelődési központ előtt villámcsődületet rendeznek: a sétálóutcán összegyűlő diákok Radnóti Miklós egyik legismertebb verse, a Nem tudhatom... sorait adják elő interaktív, zenés performance keretében.

A hódmezővásárhelyi Radnóti-emléknapok zárásaként kedden este az Emlékpontban Miklós Péter történész Radnóti szegedi, egyetemi éveit mutatja a hallgatóságnak - egy kis vásárhelyi helytörténeti kitekintéssel.

A csongrádi megyeszékhelyen az önkormányzat, az egyetem, a Szegedi Írók Társasága, a Dugonics Társaság, valamint a Somogyi-könyvtár tart közös megemlékezést pénteken délelőtt a Dóm tér Nemzeti panteonjában.

Radnóti Miklós 1930 szeptemberében iratkozott be a Szegedi Ferenc József Tudományegyetem bölcsészeti karának magyar-francia szakára, ahol négy esztendővel később tett summa cum laude minősítésű doktori szigorlatot. Egyik alapító tagja volt a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiumának.

Az 1944. november 9-én elhunyt költő nevét Szegeden utca, intézmény őrzi, emléktáblák láthatók egykori lakóhelyein és egy domborműves tábla idézi emlékét a Dóm téren. 2010-től a nevét viselő gimnázium előtt szobra is áll, a Munkácsy-díjas Gyurcsek Ferenc alkotása, amely a fiatal költőt feleségével, Fannival együtt ábrázolja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.