Neves írók csatlakoztak

Jótékonysági árverésen keresnek nevet regényszereplőknek

Tizenhét kortárs író, köztük Julian Barnes, Ian McEwan, Margaret Atwood és Ken Follett ajánlotta fel a lehetőséget olvasóinak, hogy pénzadományért cserében róluk nevezzék el következő regényük egy-egy szereplőjét.

2014.10.28 18:08MTI

Jótékonysági árverésen keresnek nevet regényszereplőiknek neves írók, az érdeklődők november 20-ig online is licitálhatnak.

Tizenhét kortárs író, köztük Julian Barnes, Ian McEwan, Margaret Atwood és Ken Follett ajánlotta fel a lehetőséget olvasóinak, hogy pénzadományért cserében róluk nevezzék el következő regényük egy-egy szereplőjét.

A Halhatatlanság Aukció (Immortality Auction) elnevezésű kezdeményezés keretében bárki megvásárolhatja magának a jogot, hogy a neve szerepeljen a regényekben. Az árverésből befolyó összeget a kínzások áldozatainak gyógykezelésével és rehabilitációjával foglalkozó Freedom from Torture alapítvány támogatására ajánlják fel - olvasható a The Guardian brit napilap honlapján.

Julien Barnes volt az első, aki az alapítvány patrónusaként felvetette a készülő könyvében való szereplés lehetőségét pénzadományért cserébe. A kezdeményezéshez csatlakozott sok más író is.

"Felejtsd el a vallások ígéreteit, ez az árverés egy igazi lehetőség a hallhatatlanságra" - hangoztatta Ian McEwan. A kezdeményezésben részt vevő egyik írónő, Tracy Chevalier például egy női karaktert ajánlott fel a licitálóknak.

A regényfigura egy keménybeszédű fogadósnő a 19. századi San Franciscóból, aki a főhőst ezekkel a szavakkal köszönti: "Nincs hányás a lépcsőkön. Ha lehányod a padlót, ki vagy dobva".

Egy másik írónő, Margaret Atwood választást ajánl az adakozóknak: egy regényfigurát a most készülő elbeszélésében vagy egy másikat Shakespeare A Vihar című drámájának átdolgozott változatában. Nem ez az első kezdeményezés, amelyben ismert írók buzdítják adakozásra az olvasóikat. 2005-ben az eBay internetes portálon mások mellett Stephen King kínálta árverésre az egyik regényszereplőjének a nevét.

Akkor a nyertes több mint 25 ezer dollárt (mintegy 6 millió forintot) fizetett azért, hogy az író a kistestvéréről nevezze el a 2006-ban megjelent A mobil (The Cell) című könyvének zombivadászát.

Nemrég pedig két rajongó fizetett fejenként 20 ezer fontot (csaknem 8 millió forintot) azért, hogy George R.R. Martin "megölje őket" A tűz és jég dala című regényfolyamának következő részében. Az árverést november 20-án tartják Londonban.

Azok az érdeklődők, akik nem tudnak személyesen megjelenni az eseményen, november ötödikétől online licitálhatnak.

A kezdeményezésben részt vevő írók: Julien Barnes, Margaret Atwood, Ian McEwan, Alan Hollinghurst, Joanna Trollope, Martina Cole, Sebastian Faulks, Robert Harris, Zadie Smith, Hanif Kureishi, Ken Follett, Will Self, Kathy Lette, Adam Mars-Jones, Adam Foulds, Pat Barker és Tracy Chevalier.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.