Egyedülálló tárlat

Nagyszabású Velázquez-kiállítás nyílt Bécsben

A német nyelvterületen rendezett eddigi legnagyobb szabású Velázquez-kiállításnak ad otthont a bécsi Művészettörténeti Múzeum, az ünnepélyes megnyitót hétfő este tartották Letícia spanyol királyné és Heinz Fischer osztrák államfő jelenlétében.

2014.10.28 21:31MTI
Önarckép (Forrás: Wikipédia)

A kiállítás nem csak a múzeum történetében egyedülálló, valószínűleg a generációnk sem fog ennyi és ilyen fontos Velázquez-művet egy helyen látni - mondta a múzeum igazgatója. A most megnyíló tárlatot a "spanyol trilógia" harmadik részének nevezte, ugyanis 2001-ben El Greco-, 2005-ben pedig Goya-tárlatnak adott otthont a bécsi múzeum.

A kiállításon 46 alkotás mutatja be a festő munkásságát és életútját. A múzeum igazgatója, Sabine Haag kiemelte: a bécsi Művészettörténeti Múzeumnak remek szakmai és baráti kapcsolata van a madridi Prado képtárral, ahonnan hét kép érkezett. Mint mondta, Közép-Európában ez az első olyan kiállítás, amely Velázquez (1599-1660) teljes életművét bemutatja.

A tárlaton olyan híres Velázquez-művek tekinthetők meg, mint A Háromkirályok imádása és a Sevillai vízárus, valamint a Vénusz tükörrel című festmény is, amely a brit Nemzeti Képtárból való. A szervezők további tíz festményt szerettek volna még kiállítani, de az alkotások magas biztosítási költsége miatt ez meghiúsult.

Az osztrák állam összesen egymilliárd euró értékben vállalt kezességet a bécsi múzeumokban idén vendégszereplő alkotásokra, s mivel idén különösen sok nagy mester művei voltak láthatók az osztrák fővárosban, a keret elfogyott.

Január 29-től tudományos szimpózium kíséri a kiállítást, amely február 15-ig várja a látogatókat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.