Vandál karambol

Elkészült az új abdai Radnóti-szobor

Elkészült a tavaly november közepén egy eltévedt autós által ledöntött abdai Radnóti-szobor részletekig hű mása.

2014.10.29 00:30MTI
Fotó: Győr Önkormányzat

Agyőri városháza sajtófőnöke, Domanyik Eszter elmondta: Melocco Miklós alkotása a jövő hét elején kerül a helyére, az avatóünnepséget pedig november 7-én rendezik.

Hozzátette: a költő szobrának újraalkotása és a tereprendezés mintegy 15 milliós költségét - korábbi ígéretének megfelelően - a megyeszékhely önkormányzata állta; ennek részeként olyan erős megvilágítást kap az alkotás, hogy véletlenül se fordulhasson elő még egyszer ilyen baleset.

Mint arról az MTI akkor beszámolt, tavaly november közepén döntötte le egy autós a műalkotást; a szobor olyan súlyosan károsodott, hogy nem volt javítható. (A tettest, egy 24 éves pápai férfit, aki egy szórakozóhelyre tartva tévedt el éjszaka a sűrű ködben, közúti közlekedés rendjének megzavarása miatt - az MTI értesülése szerint 50 ezer forintos - pénzbírsággal sújtotta és három hónapra eltiltotta a járművezetéstől a Győri Rendőrkapitányság.)

Az eset után napokkal jelentette be a győri önkormányzat, hogy ismét kifaragtatja Melocco Miklóssal a szobrot, amely annak a helynek a közelében áll, ahol Radnóti Miklóst megölték.

Az esettel összefüggésben Magyarországon és a német sajtóban is voltak utalások tavaly novemberben arra vonatkozóan, hogy antiszemita motivációja lehetett a "szobordöntésnek".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.