Egész nap Budapesten

Konferencia a kortárs magyar formatervezésről

Egész napos szakmai konferenciát tartanak a kortárs magyar formatervezésről hétfőn Budapesten az Iparművészeti Múzeum (IMM) aulájában.

2014.10.27 15:02MTI

A tanácskozáson a dizájnstratégia és a formatervezés gyakorlata mellett délután a formatervező-képzésről és a dizájnkutatásról lesz szó. Jékely Zsombor, az IMM főigazgató-helyettese köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a múzeum feladatai közé tartozik a kortárs dizájn legjobb és legújabb eredményeinek folyamatos bemutatása.

Ezt a célt szolgálja például a Magyar Formatervezési Díj seregszemléje, amely november elejéig látható az épületben, valamint a mostani szakmai konferencia, amelynek szintén az intézmény ad helyet.

Mint elmondta, a látogatók és a szakmai közönség az elmúlt években az olasz, a lengyel, a japán és a finn dizájn kiemelkedő alkotásaival ismerkedhettek meg.

Hangsúlyozta: nemcsak a tárlatokon mutatják be a formatervezők termékeit, hanem piacot is biztosítnak számukra. Emlékeztetett arra, hogy évente négy alkalommal rendezik meg a kreatív művészetek vásárát, a múzeumi boltban pedig kis szériás iparművészet és formatervezési alkotásokat árusítanak, a fiataloknak pedig a rendszeres pályáztatásokon lehetőségük nyílik a bemutatkozásra.

Hozzátette, hogy a múzeum alapítása óta gyűjti a történeti és a mindenkori kortárs tárgyakat, ennek köszönhetően az IMM az ország egyik legfontosabb tárgygyűjteményével rendelkezik.

A kortárs dizájnkollekciót várhatóan a múzeum épületének megújulása után megalakuló Budapest Design Múzeumban mutatják be a közönségnek - hangsúlyozta. Fodor Lóránt formatervező, a Magyar Formatervezési Tanács tagja hangsúlyozta: a kreatív iparhoz tartozó formatervezés - globális szinten is - az egyik legdinamikusabban fejlődő iparág.

A dizájn egy olyan társadalmi jelenség, amely külön gondolkodásmódot igényel, hiszen a mindennapi életben rengeteg tárgy veszi körül az embereket. "Ezt a fajta gondolkodásmódot a vezető nyugati és amerikai gazdasági, műszaki és művészeti területen működő egyetemek összefogásával külön kurzusként oktatják" - hangsúlyozta Fodor Lóránt.

A formatervezésről szóló konferencián a magyar dizájn történeti kutatásának neves képviselői, Ernyey Gyula és Vadas József formatervezők tartanak előadását.

Az aktív tervezők közül többek között a többszörös Red Dot díjas Co&Co dizájnerei, a "kristálycsillár-varázsló" Manooi vezetői, valamint több évtizedes tapasztalattal rendelkező oktatók és kutatók osztják meg tapasztalataikat, eredményeiket.

A konferenciát a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF), az IMM, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Magyar Formatervezési Tanács és a Designtrend Kiadó együttműködésével a Design Hét Budapest eseménysorozathoz kapcsolódóan rendezik meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.