Fotográfia

Ötmillió forint összdíjazású díjat alapított a Capa Központ

Pályázni már folyamatban lévő, de még nem publikált munkával és a munka folytatását vagy befejezését felvázoló szinopszissal lehet.

2014.10.23 07:06MTI

Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj néven új, ötmillió forint összdíjazású elismerést alapított a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ. Az elismerést minden évben a magyar fotográfia területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotók kaphatják meg.

A Capa-nagydíj elnyerése pályázathoz kötött, amelyre nemcsak egyéni alkotók, hanem kisebb létszámú alkotócsoportok is jelentkezhetnek. A díj az alkotók további fejlődését és jövőbeni kísérletezésének előmozdítását szolgálja - olvasható az intézmény MTI-hez eljuttatott közleményében.

A pályázat első szakaszában a beérkező pályaművek közül neves magyar és nemzetközi szakemberekből álló, héttagú, független zsűri jelöli ki azt a három ösztöndíjast, akik fejenként 500 ezer forintos elismerésben részesülnek. A pályázat második szakaszában a három ösztöndíjas közül a zsűri választja ki a Capa-nagydíj cím nyertesét, aki további 3,5 millió forintot vehet át.

Pályázni már folyamatban lévő, de még nem publikált munkával és a munka folytatását vagy befejezését felvázoló szinopszissal lehet. A kiírásra olyan alkotásokat és elképzeléseket várnak, amelyek társadalmilag elkötelezett alkotói módokról tesznek tanúbizonyságot.

A zsűriben Horányi Attila, művészettörténész, Kopek Gábor médiaművész, Korniss Péter Kossuth-díjas fotográfus, Perenyei Monika művészettörténész, Regina Anzenberger, az Anzenberger Galéria tulajdonosa és vezetője, Dimitri Beck, a Polka magazin főszerkesztője és Clare Grafik, a londoni The Photographers' Gallery főkurátora foglal helyet.

Az elismerést először 2015. október 22-én, Robert Capa születésének 102. évfordulóján adja majd át az intézmény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.