Október 23.

Egy, a forradalomban megsérült szekrényt állít ki az Iparművészeti Múzeum

Az 1956-os forradalomra emlékezve egy, az októberi harcokban repesztalálatot szenvedett kabinetszekrényt állított ki a hónap műtárgyaként az első emeleti kerengőben az Iparművészeti Múzeum.

2014.10.22 20:04MTI

A bútor különlegessége, hogy a Kilián laktanya körüli harcokban megsérült Iparművészeti Múzeum épületébe "betévedő" repesz roncsolta szét a kabinetszekrény egyik oldalát.

Mivel az elmúlt évtizedekben a bútort nem restaurálták, így nem csupán a lövedékek okozta külső és belső sérülések nyomait őrizte meg a mai napig, de fiókjába rejtve a végzetes repeszdarabot is. A műalkotáson közelről tanulmányozható a repesz okozta sérülés és maga a repesz is - közölte az intézmény az MTI-vel.

Az Iparművészeti Múzeum épülete 1956 novemberének első napjaiban szenvedett súlyos károkat, a Corvin köz és a szomszédos Kilián laktanya területén az előrenyomuló szovjet csapatok és a felkelők között vívott heves küzdelmekben. A tüzérségi belövések nyomán nem csupán a múzeum, hanem az ott őrzött műtárgyak egy része is megsérült.

A bútor feltehetően egy bécsi műhelyben készült a 19. század végén. A kínai lakkmunkákat idéző tájképekkel díszített historizáló szekrény, a 18. században egész Európában divatos, úgynevezett chinoiserie tárgyak stílusát követi.

A hátoldalára, valamint a kávájának belsejére ragasztott cédulák tanúsága szerint egykor Apponyi Géza gróf földbirtokos és műgyűjtő, Tolna megye főispánja vásárolta a bécsi R. Perl lakberendező cégtől.

A későbbiekben a család medinai kúriájának berendezéséhez tartozott, majd annak államosítását követően 1950-ben került az Iparművészeti Múzeumba. A műtárgy a következő hetekben ingyenesen megtekinthető a főépületben, a nemzeti ünnepen pedig az Iparművészeti Múzeum minden kiállítása díjmentesen lesz látogatható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.