Mintatagozat

Fővárosi oktatási intézményekkel lépett stratégiai szövetségre a Zeneakadémia

Három fővárosi oktatási intézménnyel, a Városmajori Gimnáziummal, a Kós Károly Ének-Zene Emeltszintű Általános Iskolával és a Városmajor utcai Óvodával lépett stratégiai szövetségre a Zeneakadémia egy, a magyar ének-zenei közoktatás teljes vertikumát reprezentáló mintatagozat létrehozása és a Kodály-módszer gyakorlati megújítása céljából.

2014.10.20 15:41MTI
freedigitalphotos.net/stockimages

A Városmajori Gimnáziumban tartott hétfői bemutató foglalkozások után Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora az MTI-nek elmondta: a program egyik kulcseleme az óvodától érettségiig tartó folyamatos, integrált zenei képzés, a másik a Kodály-módszer megújítása zenei oktató szoftverekkel és mobilalkalmazásokkal, valamint a mozgás, a mozgásalapú ritmusgyakorlatok fokozottabb bevonása a zenepedagógia eszköztárába.

Vigh Andrea kiemelte azt is, hogy a zenei képzés általában is fejleszti a koncentrációt, a memóriát és a logikai készségeket, ahogyan ezt agykutatók már többször is kimutatták, így nemcsak azoknak a gyerekeknek hasznos, akiknek jó zenei hallásuk van, hanem kevésbé muzikális társaik is fejlődhetnek tőle, sőt a gyógypedagógiában is sikerrel alkalmazzák a zene gyógyító hatását.

A Zeneakadémia Kodály Intézetének bábáskodása mellett létrejövő, szeptember 1-jén útnak indult városmajori program megalapozhatja egy hazai és nemzetközi módszertani tudásközpont, valamint egy Kodály nevét viselő szakkollégium létrejöttét is, így jelentős tovagyűrűző hatása lehet az egész országban és a határokon túl is – tette hozzá a Zeneakadémia rektora.

A budapesti mintatagozat művészeti igazgatója Gráf Zsuzsanna, a Városmajori Gimnázium tanára, Liszt Ferenc- és Bartók-Pásztory-díjas karnagy, akinek vezetésével huszonöt éve működik az iskola ének-zene tagozata. A tagozat rendkívül magas szakmai színvonalát jelzi az itt működő Angelica Leánykar hazai és nemzetközi elismertsége is.

A Kós Károly Ének-Zene Emeltszintű Általános Iskola – a Városmajori Gimnázium tagintézménye – zenei munkáját hosszú évek óta Mitók Mónika és Hraschek Katalin vezetik. Idén szeptembertől az oktatói munkába bekapcsolódott Barabás Edina karnagy és zenetanár, aki 20 éven át tanította a Magyar Rádió Gyermekkórusának tagjait, valamint Szirányi Borbála karnagy és zenetanár, a Kodály Intézet oktatója is.

A Kodály Intézet és az intézmények vezető tanárai által a Nemzeti Alaptanterv szellemében kidolgozott kerettanterv alapján az óvodai nagycsoportosok és az általános iskola első, harmadik és hetedik osztályos diákjai a Kodály Intézet szakfelügyeletével és az intézet tanárainak részvételével magas színvonalú zenei foglalkozásokon vesznek részt.

Az órákon nem az elméleti ismeretek elsajátításán van a hangsúly, hanem az aktív zenei tevékenységen keresztül megvalósuló személyiség-fejlesztésén, az érzelmi és értelmi intelligencia harmonikus kialakításán – olvasható a programot ismertető anyagban.

A kreatív, játékos módszerek fejlesztik a hosszú távú figyelem és koncentráció készséget, a ritmus és metrum érzéket, miközben közösségi élményt jelentenek. A foglalkozásokon kulcsszerepet kapnak a mozgás sokféle lehetőségével elmélyített zenetanulási technikák, az eddig is központi szerepet kapó éneklés mellett előtérbe kerül az aktív zenehallgatás és az alkotói készségek fejlesztése.

Az új programba bevontak olyan, a kodályi pedagógia rendszerébe szervesen illeszthető progresszív módszereket, mint a Kokas-pedagógia, valamint a Gonda Jánostól és Sáry Lászlótól származó improvizációs ötletek és gyakorlatok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.