Virtuózok

A 2Cellos is fellép a komolyzenei tehetségkutatón

A világhírű horvát-szlovén cselló duó, a 2Cellos is fellép a Virtuózok című műsorban, a közmédia komolyzenei tehetségkutatóján.

2014.10.21 02:30MTI
Fotó: Wikipédia

A pulai születésű Stjepan Hauser és a maribori Luka Sulic által alapított 2Cellos 2011-ben rock- és popszámok átdolgozásával szerzett nemzetközi hírnevet, de tagjai otthon vannak a komolyzenében is, hiszen gordonkatanulmányaikat Zágráb, Bécs, Manchester és London rangos zeneakadémiáin végezték.

A 2Cellos tagjai a Virtuózok kedvéért érkeztek Magyarországra, ahol a műsor középdöntőjében, az M1-en november 21-én sugárzott adásban lépnek fel, illetve tanácsaikkal segítik a versenyzőket - jelentették be hétfőn sajtótájékoztatón a műsor készítői Budapesten a WestEnd bevásárlóközpont előtt abban az országjáró kamionban, amelyben a műsorba bejutott ifjú muzsikusok válogatása is zajlott.

Stjepan Hauser az MTI érdeklődésére elárulta, hogy egy közös produkcióban lépnek fel a Virtuózok középdöntőbe jutott összes versenyzőjével. Michael Jackson Smooth Criminal című slágerének feldolgozását fogják előadni, a dalt Werner Gábor, a Virtuózok zenei igazgatója hangszereli át a 2Cellos és a versenyzők hangszerei alkotta együttesre.

A 2Cellos 2011-ben éppen ezzel a Michael Jackson-feldolgozással robbant be a köztudatba, amikor előadásuk felkerült a legnagyobb videomegosztó portálra. A videót - különböző változatokban - máig több mint 10 millióan nézték meg.

Stjepan Hauser a sajtótájékoztatón Magyarországot zenei nagyhatalomnak nevezte, ahol nagyon magas színvonalú a zeneoktatás. A Virtuózok című műsort kiváló ötletnek tartja. "Sok populáris tehetségkutató show van a világon, de komolyzeneivel nem találkoztam, pedig fontos, hogy az emberekhez közelebb kerüljön a komolyzene, és ebben ez a műsor segíteni tud" - mondta a csellista.

Luka Sulic az MTI-nek hozzátette: Horvátországban egy alapítványt akarnak létrehozni, amelynek a segítségével a zenét tanuló gyerekeket támogatnák abban, hogy minél jobb hangszerhez jussanak. "A gyerekkorban a legfontosabb, hogy megfelelő hangszer legyen a kezükben, ez elengedhetetlen a fejlődésükhöz" - mondta Sulic, aki édesapja gordonkáján, egy 1815-ben Franciaországban készült csellón játszik.

Stjepan Hauser és Luka Sulic járják a világ nagy arénáit zenei show-jukkal, amely komolyzenei darabokkal kezdődik, majd filmzenéket, végül populárisabb műveket, saját szerzeményeket és átdolgozásokat játszanak. Az MTI kérdésére elmondták, néha azért még külön-külön is adnak egy-egy hangversenyt.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a 2Cellos még visszatér decemberben is Magyarországra: a duó is fellép majd a Virtuózok nagyszabású gálakoncertjén december 20-án a Syma csarnokban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.