SZFE

Vitasorozat indul a színházi élet aktuális kérdéseiről

Hat alkalomból álló, egész évadon át tartó beszélgetéssorozat indul a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) fiatal színázcsinálók részvételével. A sorozat első alkalommal október 27-én jelentkezik.

2014.10.20 01:30MTI
Fotó: Facebook/Színház- és Filmművészeti Egyetem

Az egyetem Vas utcai épületében megrendezett sorozat vendégei 30 év alatti színházi emberek, a beszélgetéseket színházi kritikusok, többek között az Origo, a Revizor, a Heti Válasz munkatársai moderálják - olvasható az SZFE MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a szervezők, az SZFE Elméleti Intézetének hallgatói, fontosnak tartják, hogy a fiatal, 30 alatti színházcsinálók nyilvánosan vitázzanak egymással, beszélgessenek olyan témákról, amelyek kapcsán a 30 felettiek már lehet, hogy véres háborúkat folytatnának, vagy fásult köröket futnának.

A beszélgetéseken az egyetem rendező szakos hallgatói és frissen végzett színházi rendezői mellett a Maladype Színház, a Kompánia Színházi Társulat, a Nemzeti Színház és a Krétakör is képviselteti magát.

A sorozat első beszélgetésén bemutatkoznak a kritikusok, és "kinyitják" a később következő témákat. A beszélgetések keretében többek között azokra a kérdésekre keresik a választ, hogy kell-e építenie a nemzetet egy előadásnak, van-e helye a mai magyar színházi életben a szerzői színháznak, a kísérleti műfajoknak, mennyire kell mobilnak lennie egy alkotónak vagy egy előadásnak, és hogy a gondolkodtatás vagy a szórakoztatás fontosabb a színházban.

"Az érintett témák tudományos szintű vizsgálata nem lehet célja egy ilyen beszélgetéssorozatnak, sem a teljes színházi élet minden szegmensének érintése, de jó eséllyel lehet belőle elgondolkodtató keresztmetszet" - olvasható a közleményben.

Mint írják, az SZFE-hallgatók pályájuk elején lévő, fiatal alkotókat hívtak meg, akik létrehoztak már sikeres, karakteres színházi előadást, de még nincs egyértelműen kialakult hangjuk, stílusuk. A moderátorok között van Totobé Anita (Fidelio, Kortárs online), Kézdi Beáta (Heti Válasz), Kovács Bálint (origo), Puskás Panni (Revizor) és Herczog Noémi (Magyar Narancs, Színház).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.