Fényművészet

Újra felépítik a berlini falat

Szerencsére ezúttal nem betonból és szögesdrótból, hanem világító luftballonokból.

2014.10.19 14:00ma.hu

A berlini falat 1961-ben szó szerint egyik napról a másikra építették fel. Kelet- és Nyugat-Berlin határán először egy szögesdrót-kerítést állítottak fel, ezt erősítették meg később vasbeton elemekkel, taposóaknákkal és őrtornyokkal. A „mauer” közel 30 évig osztotta ketté a várost: egészen addig, amíg 1989-ben le nem bontották. A fal leomlásának évfordulóját az idén egy különleges képzőművészeti performansszal ünnepli meg a város. November 7-én jelképesen újra felhúzzák a határsávot – de ezúttal nem drótból és betonból, hanem világító luftballonokból.

A Lichtgrenze nevű projektet Christopher Bauder „fényművész” és Marc Bauder filmes találta ki. A több mint 16 kilométer hosszú installációt 8000 világító gömb alkotja majd, amelyeket az egykori fal nyomvonalán helyeznek el. Mellettük hat kivetítőt is felállítanak, amelyeken korabeli dokumentumfelvételeket nézhetnek meg az arra sétálók.

A Lightgrenze csak két napig marad a helyén. November 9-én este 7 órakor az erre az alkalomra verbuválódott önkéntesek személyes üzenetek erősítenek a ballonokhoz, majd elkötik és szélnek eresztik őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.