Programajánló

Vaszary egyik utolsó itáliai látképe a Virág Judit Galéria árverésén

Vaszary Jánosnak a Ligur-tenger partján fekvő San Remo-t ábrázoló egyik utolsó itáliai látképe is szerepel a Virág Judit Galéria őszi árverésén, amelyen 19. és 20. századi magyar festők alkotásait kínálják az érdeklődőknek vasárnap a Budapesti Kongresszusi Központban.

2014.10.18 13:30MTI

A mintegy 170 tételt felvonultató aukciós anyag egyik legfigyelemreméltóbb alkotása Vaszary János 1937-ben készült San Remo című tájképe, amelyre 36 millió forinttól licitálhatnak az érdeklődők. Olaszországi utazásainak helyszíneit szinte naplószerűen örökítette meg a művész, a vázlatokból télen a műteremben festette meg a képeit - olvasható a tájékoztatóban.

Paál László kétéves belgiumi és hollandiai tanulmányútja alatt Makkumban, az Északi-tenger partján fekvő településen vitte vászonra a Faluvége című olajképet, amelyet hűvösebb és tárgyilagosabb realizmus jellemez, mint a festő későbbi tájképeit. Az 1871-re datált pannó kikiáltási ára 16 millió forint.

A katonatisztből festővé avanzsált Boromisza Tibor egyik korai neoimpresszionista főműve 15 millió forinttól kelhet el az árverésen. A Tavasz Nagybányán című kép magán hordozza a francia progresszív festészet újításait, míg természetszemlélete a nagybányai tájképfestészet tradícióban gyökerezik.

A tételek között szerepel a hajdanán Kádár János tulajdonában lévő, Szőlőhegy című Egry József-kép, amely a tomaji öblöt jeleníti meg, és 10 millió forinttól kínálják az aukción. Az 1935 körül festett alkotás 1980-ban még Radnai Béla birtokában volt, később valószínűleg közvetítőn keresztül vásárolhatták meg a köztudottan Balaton-imádó pártelnök számára.

Figyelemre méltó Gulácsy Lajos 16 millió forinttól kínált Nő a rózsafánál című olajfestménye, amely a virágzó rózsafa alatt egy tűnődő nőalakot ábrázol.

A kortárs művek közül kiemelkedik Lakner László 25 darabot számláló Rózsák című festménysorozatának négy példánya, amely 4 millió forinttól kelhet el. A több táblából álló kompozíció először 1969-ben mutatkozott be a művész önálló kiállításán. Mindegyik festményen ugyanaz a stilizált rózsaforma jelenik meg - írták a tájékoztatóban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.