102 éves

Újra megnyílt a pécsi Apolló mozi

Az Apolló újranyitásához egymillió forintot ajánlott fel egy nevének titokban tartását kérő támogató.

2014.10.17 07:43MTI
MTI Fotó: Sóki Tamás

Újra megnyílt a 102 éves Apolló művészmozi Pécsett csütörtökön. A kultúráért felelős államtitkár a kulturális értékek megőrzéséért az összefogásra, a mecenatúra fontosságára hívta fel a figyelmet az ebből az alkalomból a filmszínházban szervezett eseményen.

Hoppál Péter hangsúlyozta, hogy az állam támogatja az értékmegőrzést, az értékek továbbadását, de komoly eredményt elérni úgy lehet, ha a helyi közösségek aktívan részt vesznek ebben a munkában, és előny, ha megvan a mecenatúrára való hajlandóság is.

Az államtitkár utalt rá: az Apolló újranyitásához egymillió forintot ajánlott fel egy nevének titokban tartását kérő támogató.

Hoppál Péter megjegyezte, a pécsi Apolló ügyét az államtitkárság is felkarolta, mert egyetértett Páva Zsolttal, Pécs fideszes polgármesterével abban, hogy művészmozinak lennie kell egy regionális kulturális centrumban.

A Perczel utcában található Apolló mozi 1912-ben nyílt meg, azóta gazdasági okokból többször bezárt, utoljára négy és fél hónappal ezelőtt. Az üzemeltetési feladatokat most az épület tulajdonosa által újonnan létrehozott alapítvány látja el.

Varga Gabriella, a mozi vezetője, az Apolló Mozi Alapítvány kuratóriumi tagja az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a szervezet a mozi működtetésére négy éven át évi hárommillió forintot kap a pécsi önkormányzattól.

Hozzátette: a 110 embert befogadó nagy- és a 40 személyes klubtermükben európai fesztiváldíjas és szerzői filmek, továbbá magyar alkotások bemutatása mellett filmklubok, rendezvények szervezését tervezik, s 20-22 ezer látogatóra számítanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.