Népek táncai

Öt magyar városban lép fel decemberben a Mojszejev Balett

A világhírű Mojszejev Balett adventi turnéjának előadásait idén decemberben Budapesten, Miskolcon, Szegeden, Szombathelyen és Veszprémben láthatja a magyar közönség.

2014.10.17 04:30MTI
Fotó: Facebook/Veszprém Aréna

Az alapító Igor Mojszejev nevét viselő társulat Magyarországon 1946 óta tizenhárom alkalommal lépett fel, legutóbb 2012-ben. Idén december 7-én Miskolcon, 9-én Szegeden, 10-én Szombathelyen, 11-én Veszprémben, valamint két alkalommal, 6-án és 8-án Budapesten az Erkel Színházban látható a társulat - közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

A mintegy 300 műsort színpadra vitt társulat egyedülálló stílusa olyan, azóta világhírnévre szert tett táncművész munkásságára volt hatással, mint Michael Flatley vagy a török Mustafa Erdogan. Mojszejevéket mindig a tökéletes felkészültség, a gazdag koreográfia, virtuozitás, a zene, valamint a stilizált népviseletek nyújtotta látvány összhangja jellemezi. Az együttes több mint hatvan országban járt már és több mint százhatvan külföldi turnét tudhat maga mögött - olvasható a közleményben.

A néhai Igor Mojszejev balettmestert a róla elnevezett stílus tette ismertté, amelyet a különböző népek táncai és a hagyományos balettelemek ötvözésével alakított ki. A húszas-harmincas években gyalog és lóháton bejárta az országot, ismerkedett a különböző népek táncaival, gyűjtötte az élményeket és motívumokat.

Az összegzés felidézi, hogy a Mojszejev sokat küzdött a szakértőkkel és táncosaival egyaránt, amíg kialakította és elfogadtatta saját stílusát: táncprodukcióiban a cselekményesség erőteljes kifejezését, továbbá a néptánc és az akadémikus balett elemeinek ötvözését. A Szovjetunió népeinek tánca című első műsoruk azonnal ismertté tette a társulatot, később a cselekményes balettek, az eltáncolt életképek jellemezték darabjaikat.

Egy "kis" ízelítő:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.