CAFe Budapest

A két Korea újraegyesítése a Katona József Színházban

A két Korea újraegyesítése című darabot mutatja be pénteken a Katona József Színház a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közösen. Joël Pommerat darabját - amely címe ellenére nem a politikáról, hanem az emberi kapcsolatokról szól - Máté Gábor állítja színpadra.

2014.10.17 00:30MTI
MTI/Kallos Bea

Joël Pommerat a mai francia színház egyik legizgalmasabb alkotója, író, rendező, színházigazgató, több fesztiválon szerepelt már különböző darabjaival - mondta Máté Gábor az MTI-nek, felidézve, hogy eredetileg a francia szerző egyik darabjának címe keltette fel az érdeklődését. Ezután több darabját elolvasta, és így választotta ki A két Korea újraegyesítését.

Arra a felvetésre, hogy a cím politikai témát sejtet és ez félrevezető lehet, úgy válaszolt: szerinte ez nem lesz probléma, hiszen a nézők majd elmondják egymásnak, hogy az előadás miről szól.

A két Korea újraegyesítése az emberi kapcsolatok bonyolultságát mutatja be húsz, egymástól független jelenetben, amelyekben éles, ugyanakkor gyakran humoros szituációk követik egymást. Bár politikai aktualitása nincs a műnek, a darab olyan témákat érint, amelyeken keresztül a társadalmi problémákra is rávilágít - tette hozzá Máté Gábor, aki fontosnak tartja, hogy ne szóljon minden a politikáról az életünkben.

Úgy vélte: nagy tévedésük a politikusoknak, hogy az emberek életére rákényszerítették ezt a túlpolitizáltságot. "Az emberélet rendkívül rövid, és rengeteg gondunk-bajunk van" - mondta, megjegyezve, hogy a magánéleti problémák, a társas kapcsolatok, a különböző élethelyzetek is épp elég feladatot adnak az embernek. Máté Gábor elárulta, hogy a darab szabálytalansága tetszett meg neki, az, hogy egy egészen másfajta nézői attitűdöt követel.

"Az alkotóknak is máshogy kell dolgozni egy ilyen darabbal, és a nézőnek is rá kell jönnie, hogy nincs összefüggő történet, minden probléma ahogy felvetődik, ugyanúgy el is ejtődik" - fogalmazott. A napjainkban játszódó darabról elmondta: Joël Pommerat műve arra apellál, hogy a színpadon zajló dolgok minden ember életében előfordulnak vagy előfordulhatnak.

"Mindenki mást fog ebből kiszűrni, másik jelenet lesz számára fontos, és minden néző számára egy kicsit mást fog jelenteni ez az előadás" - fogalmazott, hozzátéve, hogy ilyen értelemben nincsen egységes mondandója a műnek.

"Ez egy keserű darab. Meglehetősen kilátástalannak mutatja az emberi kapcsolatokat. Még a legjobb pillanatainkban is mindig történhet valami, amitől az egész más fénytörésbe kerül" - mondta, hozzátéve, hogy az ember mindenféle bűnökkel terhes, és terhelt ezáltal minden kapcsolat is valamilyen módon.

"Nagyon nehezen tudunk a múltunkkal magánéleti szinten is elszámolni, nehéz őszintének lenni. Ha az ember őszinte, annak esetleg támadhat rossz következménye is" - jegyezte meg.

MTI/Kallos Bea

Mint mondta, a dráma néha abszurdba hajló, néha szürreális, néha tragikomikus, néha kifejezetten komikus, sok mindent vegyít. Igazi színházi ember írta, akinek ez a legkarcosabb, legironikusabb műve. Joël Pommerat csak saját darabjait rendezi, munkamódszere alapja a színészekkel közös folyamatos kísérletezés és improvizáció.

A művész és társulata a Théatre des Bouffes du Nord-ban, Peter Brook színházában, valamint a párizsi Odéonban és a brüsszeli nemzeti színházban is dolgozik. A két Korea újraegyesítését 2013-ban mutatták be az Odéonban.

Máté Gábor arról szólva, hogy mennyiben változtattak az eredeti művön, azt mondta: természetes, hogy a rendező és a színészek gondolkodása bizonyos hangsúlyokat máshova helyez a darabban. Példaként említette, hogy az ő előadásukba belekerült egy hajléktalan, aki az eredetiben nem szerepel.

"A mai magyar valóságunkhoz ilyen szempontból is rendkívül közel van az előadás" - tette hozzá. Elmondta: a szereplők száma ugyanaz, mint a szerző előadásában, azt a mintát vette alapul, ahogy ők dolgoznak, ugyanúgy öt nő és négy férfi adja elő a darabot, de hogy ki milyen szerepeket játszik, azt erre a társulatra alakította át.

Az előadásban Fullajtár Andrea, Ónodi Eszter, Szirtes Ági, Borbély Alexandra, Rezes Judit, Nagy Ervin, Ötvös András, Kulka János és Keresztes Tamás játszik, a díszletet Cziegler Balázs, a jelmezt Füzér Anni tervezte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.