Könyvbemutató

A kamerás gyilkos - Thomas Glavinic osztrák író Budapesten

Magyarul nemrég megjelent, A kamerás gyilkos című, Gryllus Dorka főszereplésével filmen is feldolgozott regényét mutatja be az osztrák középgeneráció egyik legismertebb írója, Thomas Glavinic pénteken Budapesten.

2014.10.16 22:30MTI
Fotó: Wikipédia

"A bécsi Wagner házaspár húsvétkor meglátogatja stájerországi barátait. Röviddel Wagnerék megérkezése után bukkannak fel az első, bizonytalan híresztelések a médiában arról, hogy a házigazdák lakóhelyének közelében kettős gyerekgyilkosság történt. Nem sokkal később kiderül az is, a tettes videóra rögzítette a gyilkosságokat, és a videofelvételt lejátssza az egyik német kereskedelmi televízió" - ál az Európa Könyvkiadó által megjelentetett A kamerás gyilkos ajánlójában.

Elekes Dóra, a kötet szerkesztője az MTI-nek elmondta, Glavinic számára ez a bűnügyi regény hozta meg az igazi áttörést, amivel elnyerte a kritikusok elismerését és a műfaj legfontosabb német elismerését, a Friedrich Glauser-díjat.

Glavinic azért érdekes szerző, mert folyton új utakat keres: az Európa gondozásában korábban már megjelent, A vágyak élete című kötete álomszerű és szürreális, szaggatott narratívával beszél a vágy, a szorongás, a szerelem és a bűn természetéről, míg A kamerás gyilkos sokkal szikárabb narrációval, de a bűnügyi regényekhez illő fordulatokkal köti le az olvasót - fűzte hozzá a szerkesztő.

A kamerás gyilkos alapján osztrák-magyar-svájci koprodukcióban, Gryllus Dorka főszereplésével Pejó Róbert forgatott filmet, amelyet a 2010-es Filmszemlén mutattak be Magyarországon Látogatás címmel. A bűnügyi regényt pénteken este az Alexandra Pódiumon mutatja be Thomas Glavinic Bajomi-Lázár Péter médiakutató, Kurdi Imre fordító és Barna Imre, az Európa Könyvkiadó főmunkatársa részvételével.

Thomas Glavinic szombaton a Budapest Transzfer nemzetközi irodalmi és társművészeti fesztivál vendége lesz; a Petőfi Irodalmi Múzeumban délután kezdődő, Átutazók című beszélgetés résztvevői Thomas Glavinic, Andreas Neumeister német író és Térey János költő, drámaíró.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.