Újrafestett valóság 2.0

Fogyatékkal élő magyar és orosz művészek alkotásai Moszkvában

A Magyar Nemzeti Galéria esélyegyenlőségi programjának keretében 2012-ben rendezett hasonló budapesti kiállítás sikerét követően Európa 12 fővárosába és nagyvárosába elvitték a tárlatot.

2014.10.15 21:30MTI

Az orosz fővárosban is megnyílt az Újrafestett valóság 2.0 című kiállítás, amelyen fogyatékkal élő magyar és orosz képzőművészek, valamint ép alkotótársaik munkái együtt szerepelnek.

A Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális Intézetében rendezett tárlat kurátora, Dán Bernadett az MTI-nek nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy az orosz főváros már nem az első állomása a rendezvénysorozatnak. A Magyar Nemzeti Galéria esélyegyenlőségi programjának keretében 2012-ben rendezett hasonló budapesti kiállítás sikerét követően Európa 12 fővárosába és nagyvárosába elvitték a tárlatot, amelyet mindenütt nagy érdeklődés kísért.

A kurátor elmondta: azt tapasztalták, hogy Nyugat-Európában a többségi társadalom nagyon jól fogadja az esélyegyenlőségi programokban résztvevőket. Ugyanakkor ha a fogyatékkal élőkről van szó, akkor Magyarországon mindenkinek a szájjal és lábbal festő emberek jutnak eszébe és kevesen tudnak arról, hogy kerekesszékes emberek is festenek, alkotnak, olyanok akiknek a képei az Újrafestett valóság 2.0 című moszkvai kiállításon is láthatóak. Magyarországot Moszkvában 3 fogyatékkal élő és 3 ép művész: Kalmár Zsuzsa, Zilahi Ica, Fürjesi Csaba, Gyarmati Zsolt, Hervé-Lóránth Ervin és Fark László alkotásai képviselik.

Szándékosan nem tüntették fel a képek mellett, hogy azokat fogyatékkal élő képzőművészek hozták létre. A cél az, hogy megmutassák: a fogyatékkal élők akaraterejük és kreativitásuk révén kiemelkedő műveket hoznak létre. Az Újrafestett valóság elnevezés arra utal, hogy szeretnék, ha a társadalom másként, új szemlélettel gondolna sérült embertársaira - olvasható a kiállítás meghívóján.

Dán Bernadett hozzátette, hogy a tervek szerint jövőre, a Budapesti Tavaszi Fesztiválra az Újrafestett valóság című kiállítást újra megrendezik Magyarországon az európai tárlatokon részt vett összes külföldi képzőművész alkotásait is bemutatva.

Az orosz fővárosba érkezett a tárlat kedden késő estébe nyúlt megnyitójára az egyik magyar alkotó, Zilahi Ica is, akinek Babák című festményét Händel műve ihlette. A súlyos izomsorvadással járó betegséggel küzdő művész az MTI-nek elmondta: gyermekkorában kezdte és 20 éves koráig foglalkozott képzőművészettel, majd 30 év kihagyással kezdte újra a festést, amely teljesen betölti az életét.

Irina Vitosinszkaja orosz képzőművész két textilfestményét is kiállították a Moszkvai Magyar Kulturális Központban. A kerekesszékes alkotó az MTI-nek elmondta, hogy más technikákat is alkalmaz, akvarelleket és olajképeket is fest, de batikolással és grafikával is szeret foglalkozni. Amióta csak emlékszik, mindig is művészet körül forgott az élete.

Igor Gribak, a fogyatékkal élő orosz művészeket támogató Filantrop alapítvány elnöke arról beszélt, hogy 15 éve létezik az alapítvány nevével azonos alkotói díj, amellyel fogyatékkal élő művészeket ismernek el. Ez idő alatt 8 ezer pályázat érkezett be hozzájuk. Azt szeretnék, ha az idei pályázaton magyar alkotásokkal is beneveznének.

Baranyi András, a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális és Tudományos Központjának az igazgatója az MTI-nek kiemelte: fontos számukra, hogy az érdeklődők figyelmét felhívják a fogyatékkal élők esélyegyenlőségének, társadalmi életbe való beilleszkedésüknek a fontosságára.

A tárlatot október 31-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Moszkvai Magyar Kulturális és Tudományos Központban. A kiállítás-sorozat a Balassi Intézet, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Nemzeti Galéria közös programja. Fővédnöke Soltész Miklós, a tárca egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.