Szeged

Kleopátra szépségtára a Múzeumok őszi éjszakáján

A négy kiállítóhely programjait végigjárva a látogatók megismerhetik az ókori egyiptomiak legfontosabb kultuszait, rejtélyeit, uralkodóit és a szorgos mindennapokat is.

2014.10.15 23:30MTI

Ókori egyiptomi kozmetikával és fodrászattal, diaporáma show-val és halotti szertartással készülnek Szegeden szombat estére, a Múzeumok őszi éjszakájára - tájékoztatott Hegedűs Anita, a Móra Ferenc Múzeum PR-referense.

Szegeden összesen négy helyszínen - a Móra Ferenc Múzeumban, a Fekete-házban, a Kass Galériában és a Vármúzeumban - tartják meg az őszi múzeumi ünnepet. A rendezvény a közgyűjtemény történetének egyik legsikeresebb, az eddig csaknem 80 ezer látogatót vonzó, A fáraók Egyiptoma kiállításhoz kapcsolódva, az ókori birodalom titkainak jegyében telik majd. A négy kiállítóhely programjait végigjárva a látogatók megismerhetik az ókori egyiptomiak legfontosabb kultuszait, rejtélyeit, uralkodóit és a szorgos mindennapokat is.

A Móra múzeumban egyiptomi fodrászat és kozmetika nyitja meg kapuit erre az estére: Kleopátra szépségtárában a nők megismerkedhetnek az egyiptomi szépségkultúrával és öltözködési szokásokkal, majd fodrász és sminkmester segítségével maguk is egyiptomi dívákká válhatnak. Az est fénypontjaként halotti szertartást elevenítenek meg a Kultúrpalota falai között: a Mérlegen az élet című előadást a nyári zajos siker után most a múzeum aulájában és lépcsőházában mutatják be Pataki Ferenc színművész rendezésében.

A Vármúzeumban a képeké lesz a főszerep: a hét képmezős zenés diaporáma show Egyiptom kultikus romjait, legfontosabb kincseit és legendás művészetét eleveníti meg. Emellett folyamatos tárlatvezetések várják az érdeklődőket A fáraók Egyiptoma című kiállítás mindhárom helyszínén: a Móra múzeumban, a Kass Galéria sírkamrájában és a Fekete ház balzsamozás-termében, valamint az állandó kiállítások és látványtárak termeiben egész este.

A Kultúrpalota látogatói megtudhatják azt is, melyik édesség - amelyről az 1924-ben azt írta a sajtó olyan népszerű ételünk, mint a gulyás vagy a pörkölt - karrierje indult Szegedről és nyert Párizsban nagydíjat és aranyérmet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.