Jó program volt

Ismét rekord látogatottsággal zárt az Art Market Budapest

Rekordszámú, 24 ezres közönség tekintette meg Art Market Budapest (AMB) nemzetközi képzőművészeti vásár 20 országból érkezett csaknem 100 kiállítójának standjait október 9. és 12. között a Millenáris parkban.

2014.10.15 01:30MTI

A mintegy 6000 négyzetméteren felépült rendezvény és az azt kiegészítő nagyszabású köztéri szoborkiállítás több mint 500 művész számára nyújtott bemutatkozási lehetőséget, így az AMB Kelet-Európa vezető kortárs vásárává és Magyarország legnagyobb művészeti kiállításává vált- közölték az MTI-vel kedden a szervezők.

Tájékoztatásuk szerint az Art Market által 2014-ben útjára indított Art Photo Budapest kiállítási szekció a régió egyetlen nemzetközi fotóművészeti vásáraként mutatkozott be, amellyel a szervezők Budapestet a fotóművészet egyik új európai fővárosaként igyekeztek bemutatni. Az Art Photo Budapest a tíz országból érkezett kiállítók jóvoltából már az első évben teljes kiállítási csarnokot töltött meg magas színvonalú, máshol nem látható fotóművészeti tartalommal - hangsúlyozták.

Berlin volt a vendég város, a csaknem tucatnyi standon bemutatott kiállítási anyag mellett szakmai programok, beszélgetések és művészeti performanszok tették teljessé a rendezvényt, amelyek keretében berlini és budapesti graffiti művészek közreműködésével a berlini fal "újrafestésére" is sor került. Az AMB kísérőeseményeként a vásár idején az A38 kiállítóterében az ismert berlini gyűjtő, Stefan Haupt különleges kollekciójából készült válogatás volt látható, amely olyan sztárok műveit is Budapestre hozta, mint például Joseph Beuys.

A szervezők közleménye szerint a több mint 70 kiegészítő program, valamint az Art Market és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál együttműködése révén gazdag művészeti választék várta a Budapestre érkezett közönséget, köztük olyan jelentős külföldi vendégeket is, mint Nancy G. Brinker műgyűjtőt, az Egyesült Államok korábbi budapesti nagykövetét; Irvin Lippmant, a floridai Boca Raton Museum of Art igazgatóját; Szergej Szkaterscsikovot, a Skate Capital alapító-tulajdonosát; Anemone Vostellt és Werner Tamment, a Berlini Galériák Szövetségének igazgatóját és elnökét; valamint Sarah Wilsont, a londoni Courtauld Institute of Art professzorát.

Az AMB és a Gallery Out of Home by Hervé jóvoltából az esemény zárónapjára Feltépve címmel egy különleges installáció készült a Széchenyi térre, a Lánchíd pesti hídfőjéhez. A földből kimászó, 7,5 méteres alak a kortárs művészet létjogosultságát szeretné bizonyítani a köztereken. A rendhagyó alkotáshoz vasárnapig több kísérőprogram is kapcsolódik, majd a Feltépve Ulmban lesz látható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.