Szerb-orosz barátság

II. Miklós orosz cárnak emeltek szobrot Belgrádban

Szobrot emeltek II. Miklós orosz cárnak hétfőn Belgrádban az első világháború és a történelmi szerb-orosz barátság emlékére. A 7,5 méteres és 40 tonnás alkotást Oroszországtól kapta ajándékba a szerb főváros.

2014.10.14 09:39MTI
Forrás: Wikipédia

A szerb sajtó kedden részleteket közölt a szoborról. Eszerint a műalkotás teljes egészében Oroszországban készült, Andrej Kovalcsuk és Gennagyij Pravotorov szobrász pedig korhű stílusban ábrázolta az utolsó orosz cárt. A bronzszobor és a gránittalapzat kidolgozása mintegy fél évet vett igénybe.

A 4 méteres talapzaton az első világháborút napjainkkal összekötő részletek és szimbólumok szerepelnek. Emellett II. Miklós 1914 júliusában Szerbiának küldött üzenete is olvasható a szobron: "Minden erőmmel Szerbia méltóságának megőrzésén fogok dolgozni, Oroszország pedig soha nem marad közönyös Szerbia jövőjével szemben".

A belgrádi városvezetés közleménye szerint az orosz cár őszinte barátsággal gondolt a szerb népre, és az első világháborúban sokat tett Szerbiáért. A szobor ennek a történelmi barátságnak állít emléket.

A belgrádi városi képviselőtestület épületével szemben felállított szobrot november 11-én, az első világháború végének emléknapján adják át, addigra azt a parkot is felújítják, amelyben a monumentális emlékmű helyet kapott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.