Két magyar diákkal

Varsóban vitázik a világ ifjúsága

Varsóban rendezik meg a Vitázik a világ ifjúsága (Jugend debattiert international) elnevezésű német nyelvű vitaverseny nemzetközi döntőjét, amelyen nyolc ország tizenhat versenyzője, köztük két magyar diák méri össze tudását.

2014.10.13 22:30MTI
freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

A kedden kezdődő vitatréninget, melyet változatos kulturális programok egészítenek ki, pénteken a verseny döntője zárja.

Az immár nyolcadik alkalommal megrendezendő nemzetközi megmérettetésen a magyarok mellett cseh, lengyel, észt, lett, litván, orosz és ukrán vitázók vesznek részt. Magyarországot Pőcze Júlianna, a budapesti Tamási Áron Gimnázium diákja és Bartha Regina, a fővárosi Karinthy Frigyes Gimnázium tanulója képviseli.

A közép-kelet-európai középiskolák németül tanuló diákjai részére megrendezett vetélkedő kvalifikációs fordulóin és a csütörtöki elődöntőn az állami felsőoktatási intézmények alapvető tandíjmentességéről, a járványok ellen kipróbálás nélkül is bevetett gyógyszerekről, illetve arról vitáznak, hogy el kell-e távolítani a közterületekről azokat az emlékműveket, amelyek már nem felelnek meg a jelenkor elveinek, értékeinek.

A pénteki záróvita azt a kérdést járja körül, be kell-e tiltani a szélsőséges pártokat. A zsűri ezen vita alapján választja ki az idei nemzetközi győztest. A Vitázik a világ ifjúsága projekt arra ösztönzi a fiatalokat, hogy kritikus szemmel vizsgáljanak meg aktuális társadalompolitikai kérdéseket.

A németül folyó vitákban a tanulók nem csak megmutathatják, de fejleszthetik is nyelvtudásukat. Évente nyolc országból összesen mintegy 2000 diák vesz részt a vetélkedőben.

A Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő a Goethe Intézet, az Emlékezés, Felelősség és Jövő Alapítvány, a Hertie Közhasznú Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje, amelyet Magyarországon a Hanns-Seidel Alapítvány, az E.ON Hungária, az Audi Akadémia, a Magyarországi Németek Önkormányzata és a Konrad Adenauer Alapítvány támogat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.