Kiállítás

A mi holokausztunk - Fiatal képzőművészek a Soáról

Fiatal képzőművészek, azaz a tragédia utáni harmadik generáció holokauszt­emlékezetét mutatja be A mi holokausztunk címmel a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) csütörtöktől látható kiállítása.

2014.10.08 00:30MTI
Fotó: Facebook/Fiatal Képzőművészek Stúdiója egyesület

A kiállítás központi kérdése az, hogy mi lehet a 35 év alatti képzőművészek szerepe a trauma feldolgozásában. A holokauszt első generációjához,­ annak átélőihez és az 1945 után született második generációhoz képest ez az a korosztály, akik a rendszerváltás körül élték gyermekkorukat, és a holokausztot mint eseménysort másképp ismeri, mint a korábbi generációk - emlékeztetnek az MTI-hez eljuttatott közleményükben a szervezők.

A harmadik generáció holokauszt­emlékezete harmadkézbeli ismereten alapul: a nagyszülők elbeszéléséből, valamint az azóta született képi és médiareprezentációból áll össze. Nemcsak a trauma után vagyunk 70 évvel, hanem az elsődleges ­emlékezet után is. Fontos szempont az is, hogy hogyan szól hozzá a mindenkori kortárs művészet a generációkon átívelő traumához. A projekt célja ennek megértéséhez és feldolgozásához kapcsolódó művek létrehozása - áll az ismertetőben.

A szervezők közlése szerint az emlékezés műfajának széles spektrumát, a társadalmi, politikai, személyes és családtörténeti nézőpontokat egyaránt céljuk megjeleníteni, így az erre és az ehhez kapcsolódó, a kiállítást megelőző workshopsorozatra reflektálva készült alkotásokat mutatják be a Rottenbiller utcai stúdióban.

Mint a szervezők emlékeztettek, az FKSE a József Attila Körrel és a Marom Egyesülettel A harmadik generáció című közös platform keretein belül előadás-­, beszélgetés-­ és workshopsorozatot hirdetett; ezek létrehozására a Magyar Holokauszt Emlékév keretében egymillió forintot ítélt meg az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága. Az FKSE vezetősége hosszú vita után úgy döntött, lelkiismereti okok miatt nem fogadja el a támogatást, hanem más forrásból, közösségi finanszírozással és még több önkéntes munkával valósítják meg a projektet.

A Flohr Zsuzsi által rendezett tárlaton Ádám Anna, Alpern Bernadett, Szemző Zsófi, Horváth Csaba Árpád, Rudas Klári, Klima Gábor, Tulisz Hajnalka, Borsos Lőrinc, Erdei Krisztina, Sipos Eszter és Halász Dani munkái láthatók november 14-ig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.