Budapest díszpolgára volt

Sokan búcsúznak Jurij Ljubimovtól

Törőcsik Mari, Udvaros Dorottya és Tarlós István is részvétét fejezte ki a 97. éves korában elhunyt híres orosz filmrendező halálával kapcsolatban.

2014.10.05 19:10MTI

Ljubimov erős szálakkal kötődött Magyarországhoz. Többször dolgozott itt rendezőként, egyik leghíresebb munkája az 1981-ben a Nemzeti Színházban színre vitt Háromgarasos opera volt, amelyben Törőcsik Mari, Garas Dezső és Udvaros Dorottya is szerepelt.

"Minden rendezését láttam, Major Tamás vitt el a színházába. Soha olyan Hamlet a világon nem lesz, mint amilyet ő rendezett Viszockijjal, soha a Földön senki olyan Mester és Margaritát nem állít színpadra, mint ő" - mondta Törőcsik Mari az MTI-nek Ljubimovra emlékezve.

Az 1999 óta magyar állampolgársággal is rendelkező neves orosz rendező az MTI-nek 2013. január 25-én adott interjúban Vlagyimir Viszockijt méltatva arról is beszélt, hogy szereti Budapestet, Magyarországot, amely lehetővé tette számára, hogy odautazzon, ott éljen. Feleségét, Koncz Katalint is ott ismerte meg.

Jurij Ljubimovtól október 8-án a moszkvai Vahtangov Színházban vesznek végső búcsút, majd aznap a Donszkoj kolostor temetőjében temetik el, ahol a szülei is nyugszanak

Udvaros Dorottya: pályám egyik meghatározó rendezője volt Ljubimov

Fotó: lubimov85.ru

"Szolnokon találkoztam vele először. Kétmondatos szerepem volt Trifonov Csere című darabjában, melyet Ljubimov rendezett. Egyszer csak behívattak az igazgatói irodába, és azt mondták, Ljubimov azt szeretné, ha én játszanám a női főszerepet. Korban nem illett hozzám, de valamiért onnan a színpad széléről kiszúrt engem. Máig sem tudom, miért" - idézte fel az MTI-nek Udvaros Dorottya első közös munkájukat.

"Nagyon rövid, nagyon intenzív próbaidőszak jött" - folytatta. - "Ekkor éreztem végérvényesen úgy, hogy az orosz színházművészet nagyon közel áll hozzám: szenvedély, intenzitás, maximalizmus jellemezte Ljubimovot, és azt látom, a jó orosz előadások általában ilyenek."

Másodszor akkor találkozott a világhírű orosz rendezővel, amikor egy magyar színházzal vendégszerepelt Moszkvában. Ljubimov színháza, a Taganka előtt akkoriban százak álltak esténként, hogy valahogy jegyet szerezzenek és láthassák az előadást.

"Nem volt jegyem, betolakodtam, elkezdtem össze-vissza beszélni, hogy a Magyar Televíziótól vagyok. Ezzel sikerült bejutnom a nézőtérre és végignézhettem az aznap esti darabot" - mesélte a színésznő.

"Örök hálával tartozom Ljubimovnak. Amikor a Nemzeti Színházhoz kerültem, abban a darabban játszottam először, amit ő rendezett. Ez Brecht Háromgarasos operája volt, amelyben Polly szerepét alakítottam. A vele való munka segített át a beilleszkedés nehéz időszakán. Amit színész a rendezőtől megkaphat, azt mi akkor megkaptuk tőle" - hangsúlyozta Udvaros Dorottya.

Azért jelentett különleges élményt egy Ljubimov-próbaidőszak, mert a rendező maga is színész volt, óriási játékerővel. "Ez nemcsak akkor mutatkozott meg, amikor előjátszott nekünk, hanem abból is kitűnt, hogy nagyon érezte, tudta, mikor mire van szükségünk" - mondta a színésznő.

Erős koncepciójú rendező volt, aki mindig képes volt az elképzeléseit a színészekhez igazítani. "Ez a legnagyobbakra jellemző. Csak a közös munka érdekelte, ugyanolyan tisztelettel fordult a produkció minden résztvevőjéhez, a kellékeshez és a súgóhoz is, mint a színészekhez" - emlékezett Udvaros Dorottya.

Tarlós István részvétét fejezi ki a családnak

Tarlós István főpolgármester részvétét fejezi ki a vasárnap elhunyt Jurij Ljubimov orosz rendező, a moszkvai Taganka színház alapítója családjának.

"Isten nyugosztalja Jurij Petrovics Ljubimovot, a világszerte elismert rendezőt, a színházművészet meghatározó alakját, Budapest díszpolgárát. Ezúton szeretném családjának őszinte részvétemet kifejezni" - írta Tarlós István az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.