Ami a leginkább jellemző 2014-re

Idén is keresik hazánkban az év szavát

Az elmúlt öt évben mindig szerepelt a listán a szegénység, a hazugság, a remény, a válság, a kilátástalanság, a munkanélküliség és a korrupció. A 2009-es évet azonban a H1N1 és az influenza jellemezte leginkább.

2014.10.01 19:17MTI

A Tinta Könyvkiadó idén is várja a javaslatokat azokra a szavakra, amelyek a beküldők szerint a legjobban jellemzik a 2014-es évet - közölte a kiadó az MTI-vel szerdán.

Az elmúlt öt évben mindig szerepelt a listán a szegénység, a hazugság, a remény, a válság, a kilátástalanság, a munkanélküliség és a korrupció.

A 2009-es évet azonban a H1N1 és az influenza jellemezte leginkább, 2010-ben a vörösiszap és az árvíz, 2011-ben a végtörlesztés és a devizahitel, 2012-ben az okostelefon és a QR-kód, tavaly pedig a szelfi és a táblagép lett a legtalálóbb.

A közlemény idézi Kiss Gábort, a kiadó vezetőjét, aki szerint a hatodik éve megjelenő lista szavai a nagy történelemkönyveknél is pontosabb korrajzot festenek egy-egy évről. Tavaly szép számmal javasolták a szavazók a stadionépítést és a nemzeti dohányboltot.

2012-ben Schmitt Pál köztársasági elnök lemondása miatt a plágium szó volt népszerű javaslat, míg 2011-ben a West Balkánt javasolták sokan a szórakozóhelyen történt tragédia okán. 2010-ben szerepelt az ötvenes listán a fülkeforradalom szó is, a vuvuzela pedig a dél-afrikai focivébét idézte.

A 2009-es szavak között ott volt a DVSC, amely a Debrecen focicsapatának a Bajnokok Ligája csoportkörébe való bejutására utalt. Az idei év szavaira a www.tintakiado.hu oldalon lehet szavazni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.