Betekintés

Bemutatják Pápa Szélesvíz című folyóiratát

Pápa irodalmi kulturális és tudományos életébe nyújt betekintést a Szélesvíz című új helyi folyóirat, amelyet csütörtökön este mutatnak be a Veszprém megyei település városházának aulájában.

2014.10.01 19:12MTI
freedigitalphotos.net/Stuart Miles

A folyóirat igazodási pont lehet mindazok számára, akik egykor Pápán éltek, és azoknak is, akik jelenleg a város lakói - méltatta a kiadványt az MTI-nek Pápa polgármestere.

Áldozó Tamás a közösség összetartását emelte ki a kiadvány fő céljakén. A kiadvány folyamatos megjelenési lehetőséget biztosít majd a helyi értelmiség számára.

A Szélesvíz megjelenésének előzményeiről szólva Mátyus Aliz főszerkesztő az MTI-nek elmondta, nemrég az Agria című egri folyóiratban Ködöböcz Gábor főszerkesztő megjelenési lehetőséget biztosított pápai alkotóknak is.

A lapszámot a költészet napján Pápán is bemutatták, és a rendezvény után merült fel a helyi folyóirat indításának ötlete, ami októberre meg is valósult.

A folyóirat első számában a főszerkesztői köszöntő után az Ünneplő város rovatban a 800 éves Pápáról ír Somfai Balázs levéltáros. Solymosi László történész Pápa középkori történetét eleveníti fel.

A Visszanéző-múltidéző rovat első cikke, a kötet címéül választott Szélesvíz a város határában tóvá szélesedő Tapolca patak történetét mutatja be, szintén Somfai Balázs által. A rovatba mások mellett a város egykor legismertebb orvosa, Kolbe Lajos kézirataiból is válogattak.

Az Örökségünkre épülve rovatban megemlékeznek a város napjáról, a költészetnapi rendezvényekről, és a húszéves Pápa Városi Televízióról is ír a főszerkesztő. A Vers-író-város rovatban fő szerepet kap Rab Zsuzsanna költő, műfordító munkássága.

Tőle versek és próza is szerepel, valamint életútját a református kollégium tanárnője, Mayerné Pátkai Tünde mutatja be. Helyet kapnak a folyóiratban a Kossuth- és József Attila-díjas Ágh István költő, író, műfordító Pápáról szóló írásai is.

Külön érdekessége a rovatnak, hogy egy gimnazista diáklány, Horváth Eszter alkotása is szerepel benne, aki a közelmúltban különdíjat nyert a Pannon Egyetem novellapályázatán. A folyóiratot a Látható világ rovat zárja, melyben többek közt Winkler Gábor főépítész vall a városról, valamint a pápai "közlékről", középkori jellegzetes pápai utcácskaképződményekről is szó esik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.